У Камінь-Каширському районі обговорили питання заготівлі лісової продукції

07 Червня 2021, 13:23
Обговорюють питання лісових ресурсів 553
Обговорюють питання лісових ресурсів

Заготівлю природних рослинних ресурсів місцевого значення та консолідацію зусиль усіх відповідних служб обговорили в  Камінь-Каширській РДА.

Про це повідомили на сайті Камінь-Каширської РДА.

 Зокрема, відповідне засідання обласної постійної комісії з координації дій державних органів, що здійснюють державний контроль за заготівлею другорядних лісових матеріалів, здійсненням побічних лісових користувань та використанням  корисних властивостей лісів за дорученням голови облдержадміністрації провів його перший заступник Сергій Мовенко.

«У зв’язку з тим, що на території Волинської області розпочинається сезон заготівлі природних рослинних ресурсів місцевого значення, зокрема, ягід, грибів, дикорослих плодів, горіхів, лікарсько-технічної сировини, виникли ряд нагальних питань, які необхідно обговорити.Перш за все, це належна організація роботи таким чином, щоб діяльність здійснювалася максимально прозоро», — зазначив перший заступник голови облдержадміністрації. 

Як проінформувала учасників засідання заступниця начальника управління екології та природних ресурсів – начальник відділу економіки природокористування та природоохоронних програм Вікторія Тимощук, з метою підготовки до сезону заготівлі другорядних лісових матеріалів здійснено ряд заходів. Зокрема, перераховано, з урахуванням індексу цін виробників промислової продукції у 2020 році, рентну плату за здійснення побічних лісових користувань, заготівлю другорядних лісових матеріалів та використання корисних властивостей лісів на 2021 рік та направлено для використання в роботі райдержадміністраціям.

Також рішенням Волинської обласної ради від 21.04.2021 № 5/11 погоджено ліміти використання лісових ресурсів при заготівлі другорядних лісових матеріалів та здійснення побічних лісових користувань на 2021 - 2025 роки в розрізі постійних лісокористувачів та адміністративних районів (за новим територіальним устроєм) на території Волинської області. Своєю чергою Волинським обласним управлінням лісового та мисливського господарства підготовлено проєкт відповідного розпорядження голови облдержадміністрації.

Крім того, оновили склад районних комісій з питань організації заготівлі лісових ресурсів у складі працівників органів виконавчої влади та представників органів місцевого самоврядування, а також проведено інвентаризацію холодильних установок щодо наявності залишків лісової продукції станом на 1 травня цього року.

За інформацією районних комісій, протягом 2020 року за заготівлю ягід, грибів, лікарської сировини сплачено в бюджети місцевого самоврядування понад 1 982 538 грн як збір за спеціальне використання (рентної плати) лісових ресурсів, що майже вдвічі більше, ніж у 2019 році. 

Серед ягід здійснювалася заготівля чорниці, журавлини, бузини чорної, брусниці. Найбільша сума рентної сплати надійшла від заготівлі ягід чорниці – майже 1,3 млн грн, що становить 64,5 % від всієї суми надходжень. 

Серед грибів – заготовлені лисички на суму 202,2 тис. грн, білі гриби – 314 тис. грн, що становить 10,2 та 15,8 відсотка суми сплати відповідно. Здійснювалася також заготівля лікарської сировини: кора крушини, листя чорниці, конвалії, листя брусниці на суму 71 571 грн, або 2,6 від загальної суми. Також здійснювалася заготівля ялинок та соку березового.

«Ліміти спеціального використання лісових ресурсів на території Волинської області у 2020 році суб’єктами господарювання не перевищені. У цілому по області найбільше заготовлено ягід чорниці обсягом 1 195 тонн (24,3 %) при затвердженому ліміті у 4915 тонн, найменше – лікарсько-технічної сировини обсягом 24,91 тонни (1,54%) при встановленому ліміті 408,173 тонни», — зазначила Вікторія Тимощук.

Таким чином, на території Волинської області забезпечено раціональне використання, відтворення й охорона природних рослинних ресурсів під час заготівлі другорядних лісових матеріалів та здійснення побічних лісових користувань.

У цілому, за словами заступника начальника управління екології та природних ресурсів – начальника відділу економіки природокористування та природоохоронних програм, всі пропозиції, які запропоновані протягом поточного року щодо питань використання другорядних лісових матеріалів та здійснені побічних користувань, проаналізовані та враховані в роботі з метою забезпечення на території області прозорих умов для діяльності легальних заготівельників.

«Усі контролюючі органи мають консолідувати свої зусилля, аби процес заготівлі лісових матеріалів проходив прозоро та без порушень»,  – наголосив Сергій Мовенко.

Також заступник очільник області звернув увагу присутніх на те, що передусім це наповнення місцевих бюджетів.

Відтак, за результатами засідання Комісії були прийняті відповідні протокольні доручення, зокрема:

- районним державним адміністраціям налагодити співпрацю з територіальними громадами, на території яких буде проводитись заготівля лісової продукції у 2021 році;

– з метою здійснення контролю за дотриманням вимог чинного законодавства в частині здійснення заготівлі другорядних лісових матеріалів, побічних лісових користувань на підпорядкованих територіях утворити мобільні робочі групи.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024