В Україні запустили національний тест на цифрову грамотність для медиків

11 Червня 2021, 12:27
Медики 412
Медики

В умовах пандемії COVID-19 цифрові навички допоможуть медичним працівникам зробити щоденну роботу ефективнішою, а також полегшать взаємодію із пацієнтами в онлайн-режимі. 

Щобільше, в міжнародних стандартах охорони здоров’я є рекомендація медичним працівникам застосовувати цифрові технології. Про це пишуть на Урядовому порталі.

Медичні працівники відтепер можуть дізнатися власний рівень цифрової грамотності на порталі Дія.Цифрова освіта. Необхідно дати відповідь на 60 запитань, після чого кожен отримає електронний сертифікат і зможе вдосконалити необхідні цифрові навички.

Під час презентації тесту заступник міністра цифрової трансформації з питань євроінтеграції Валерія Іонан підкреслила, що через пандемію медики вже понад рік перебувають у стресовій ситуації з надмірним навантаженням, і саме опанування цифрових технологій допоможе їм зробити щоденну роботу більш ефективною в ці складні часи.

«Перш ніж зануритися з головою в цифрову освіту та опанування цифрових технологій, потрібно визначити рівень цифрової грамотності, з чим є найбільші проблеми. Саме для цього ми запускаємо національний тест на цифрову грамотність, розрахований на медиків. На проходження тесту треба виділити буквально 30 хвилин», – заявила Валерія Іонан. 

 

Цифрограм для медиків втілений за підтримки Програми EGAP, що фінансується Швейцарією і реалізується Фондом Східна Європа. Президент Фонду Східна Європа Віктор Лях: «Як часто ми отримували нерозбірливо написаний власноруч рецепт від лікаря? Завдяки цифровізації лікарі з пацієнтами можуть комунікувати значно простіше і бути на зв‘язку – навіть через месенджери. Легко опановувати цифрові інструменти і оперативно дізнаватися останні новини та дослідження у своїй галузі. Цифрограм для медиків допоможе їм виявити рівень цифрової грамотності та зрозуміти, де можна покращити свої знання».

 

Перший заступник Міністра охорони здоров'я України Ірина Садов’як: «Міністерство охорони здоров’я підтримує процес цифровізації галузі, ми заохочуємо всіх медичних працівників та студентів-медиків підвищувати рівень цифрової грамотності. Цифрові навички прямо впливають на те, наскільки доступний лікар для пацієнта. Цифровізація в медицині супроводжує багато процесів і внутрішніх системних речей, як-от впровадження Електронної системи охорони здоров’я. Для нас надзвичайно важливо, що медична галузь стає полем для впровадження нових ініціатив на межі освіти та інновацій. Тому що для МОЗ одним з дуже важливих напрямків роботи є створення для медичних працівників можливостей розвитку їхніх професійних компетентностей. Ми впевнені, що Цифрограм для медичних працівників стане відправною точкою для подальшого навчання та розвитку цифрових навичок».

 

Цифрограм для медиків є складовим компонентом Цифрограму, технічний компонент якого реалізований за підтримки проекту «Зміцнення громадської довіри», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).

 

Нагадаємо, у квітні 2021 Міністерство цифрової трансформації, Міністерство охорони здоров’я, Національна служба здоров’я України та Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) в Україні підготували навчальний курс «Цифрові навички для медиків».

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024