З січня по травень 2021 року Держекоінспекція склала 150 протоколів на більше ніж 20 мільйонів збитків

17 Червня 2021, 14:40
Надровидобуток 454
Надровидобуток

В середньому 130 тисяч гривень збитків розраховує Держекоінспекція за порушення у сфері надрокористування.

Про це повідомив голова Державної екологічної інспекції Андрій Мальований — йдеться на сайті відомства.

«Так, з січня по травень Держекоінспекція склала понад 150 протоколів про адміністративні порушення у сфері видобутку надр, розрахувавши 20,7 мільйона гривень збитків. Торік недотримання законодавства у цій галузі стало найзбитковішою для довкілля проблемою. Шкода від таких порушень, як самовільне використання ресурсів, пошкодженнях родовищ корисних копалин, незаконна їх розробка, невиконання правил охорони надр тощо, склала понад 800 мільйонів гривень», — зазначив Андрій Мальований.

Посадовець підкреслив, що наприкінці 2020 року Верховна Рада ухвалила законопроєкт №3576, який криміналізує незаконне добування надр місцевого значення. Це порушення у значному розмірі (коли вартість добутих копалин у сто і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян) карається штрафом на суму 8,5 – 13,6 тисячі гривень або обмеженням волі на строк до трьох років.

«Держекоінспекція також здійснює кроки, щоб посилити контроль за охороною надр. Так, наразі отримуємо дані супутникового моніторингу, за допомогою яких виявляємо незаконні розробки кар’єрів та навіть фіксуємо транспорт, на якому пересувалися порушники», — зауважив Андрій Мальований.

На думку голови ДЕІ, для того, щоб забезпечити ефективніший захист українських родовищ, необхідні комплексні дії.

«Перші кроки до реформи галузі надрокористування вже зроблені. Зокрема, запущений електронний кабінет надрокористувача, в якому суб’єкти господарювання можуть отримати дозволи на видобування корисних копалин. Цифровізація галузі дозволить зробити її прозорішою та сприяти ефективнішому екологічному контролю. Сподіваюсь, що захистити багатство корисних копалин України дозволить і ухвалення законопроекту №3091 «Про державний екологічний контроль». Він передбачає встановлення високих штрафів за недопуск інспектора до перевірки та невиконання припису, що стимулюватиме підприємства дотримуватись екологічного законодавства», — деталізував Андрій Мальований.

Читайте також: Аудит екоінспекції: до бюджету стягнуть збитки, які не сплатили порушники

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024