Очільник ПЦУ митрополит Епіфаній звершив Божественну літургію на Козацьких могилах

04 Липня 2021, 17:09
Митрополот Епіфаній 515
Митрополот Епіфаній

Очільник Православної церкви України, духовенство та парафіяни молитвою відзначили 370-ту річницю битви під Берестечком.

4 липня у Свято-Георгієвському чоловічому монастирі, що на Козацьких могилах (Рівненщина), очільник ПЦУ митрополит Епіфаній звершив Божественну літургію. Про це йдеться на його фейсбук-сторінці.

 «Сьогодні визначний день молитви і спогадів, які пов’язані з нашим рідним краєм, з українським народом. Сьогодні ми піднесли молитви до Господа в особливому для українців місці – на полі однієї з найбільших битв визвольної війни, на Козацьких могилах, відзначаючи 370-у річницю битви під Берестечком. Вшановуючи Всіх святих землі Української, всіх новомучеників та сповідників, хто в Україні та в інших землях у ХХ столітті від гоніння безбожників постраждали, а також славну пам’ять загиблих українських козаків і новітніх українських героїв, які полягли за незалежність України, спільно також піднесли молитви за спокій їхніх душ. А на цьому історичному полі, яке почорніло від козацької крові, пролитої за віру і волю, закарбуймо собі на серці пам'ятати про уроки минулого і бути гідними тих дарів, які наші предки передали нам», – коментує цю подію митрополит Епіфаній.

Та закликає пам’ятати про найголовніший урок, який не раз нам давала українська історія: в єдності – наша сила, в розділенні – поразка.

Битва під Берестечком хоча і завершилася відступом козацького війська, зазначає він, проте навіки закарбована в пам'яті українського народу як перемога духу, перемога прагнення до свободи, перемога у боротьбі за право сповідувати батьківську православну віру. Не за чужу землю, не за скарби воювали козаки та віддавали своє життя. Не як найманці й не з примусу володаря йшли вони на боротьбу, але з любові до Бога, до православної віри, яка зазнавала утисків від сильних світу цього, та з любові до рідного народу, який був зв’язаний і принижений.

Читайте також: Битва під Берестечком: як поразка козаків, яку прославляла Москва, об’єднала українців

 

 

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром