Сайти шкіл Волині перевірили на наповненість та відкритість

26 Липня 2021, 15:43
Фото ілюстративне 899
Фото ілюстративне

Cайт є одним із важливих елементів інформаційної політики сучасного освітнього простору, а дієвий веб-сайт – це можливість швидко отримати дані про заклад освіти, необхідні методичні й навчальні матеріали та майданчиком для обміну досвідом, ідеями.

Статтею 30 Закону України «Про освіту» передбачено, що заклади освіти формують відкриті й загальнодоступні ресурси з інформацією про свою діяльність та оприлюднюють її. І для громадськості, батьків, учнів важливо знати, чим живе заклад та як розвивається. Про це Район.Луцьк інформує управління Державної служби якості освіти у Волинській області.

Управлінням Державної служби якості освіти у Волинській області в червні цього року здійснено чергове вивчення рівня інформаційної відкритості закладів освіти Волині відповідно до вимог чинного законодавства України. Загалом майже 85 % закладів загальної середньої освіти та 12% закладів дошкільної освіти Волині мають власні сайти.  Їх контент-аналіз показав, що оприлюднення інформації недостатнє та непрозоре.

Низькою є поінформованість про територію обслуговування, яка закріплена за закладами освіти. Це свідчить про те, що батьки не володіють достатньою інформацією щодо доступного та наближеного до місця проживання дитини закладу освіти. Освітні програми, що реалізуються, оприлюднені у 239 (39 %) закладів загальної середньої та 19 (4 %) дошкільної освіти. Використання закладами освіти публічних коштів, благодійної допомоги частково відображено на сайтах: кошториси та фінансові звіти розмістили  161 (27%) закладів загальної середньої освіти та 24 (5 %) – дошкільної освіти.

Одним із показників того, що заклад дбає про психологічний комфорт усіх учасників освітнього процесу, є висвітлення на сайті Порядку подання та розгляду (з дотриманням конфіденційності) заяв про випадки булінгу (цькування). Такі відомості оприлюднили лише 145 (24 %) шкіл, а план заходів, спрямованих на запобігання та протидію булінгу (цькуванню) 161 (27 %). Слід зазначити, що в закладах дошкільної освіти питання не висвітлюються взагалі. Ця проблематика продовжує залишатись поза увагою освітніх управлінців. Малою мірою представлені на сайтах матеріали про структуру, кадровий склад, вакантні посади та органи управління закладами освіти.

Із опрацьованих матеріалів встановили, що положення про внутрішню систему забезпечення якості освіти та положення про академічну доброчесність на своїх ресурсах вказали лише 94 (16 %) закладів загальної середньої освіти.

Сайт закладу освіти є важливою складовою єдиного освітнього простору, зокрема інформаційного, тому його змістове наповнення повинно бути максимально інформативним. Аналіз сайтів продемонстрував значні прогалини у даному напрямку роботи. 

Читайте також: До бюджету Луцька сплатили майже 22 мільйони гривень податку на нерухомість

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39