«Заользє», «Ямки» та інші любешівські топоніми: на мапу нанесли назви «мікрорайонів» селища

27 Липня 2021, 13:32
Любешів з пташиного польоту 1601
Любешів з пташиного польоту

Місцевий краєзнавець опублікував та прокоментував мапу Любешева з історичними назвами його місць заселення.

Краєзнавець Микола Андрусик давно збирався розповісти про назви частин Любешева. Про це він пише на своїй фейсбук-сторінці.

 Спілкуючись зі старшими за віком мешканцями селища, краєзнавець наніс на мапу селища орієнтовно наближені до меж назви, так би мовити, «мікрорайонів». 

«Відразу хочу сказати, що межі доволі відносні та можуть не відповідати намальованому. Але, можливо, не байдужі жителі селища внесуть корективи й зможемо точніше нанести межі та інші назви», — зауважує він у коментарі.

Скоріш за все, зазначає далі, назви походили від подій, що відбувалися на теренах тих країн, у яких на той момент перебував Любешів. А також від власників тих земельних ділянок чи якихось природних особливостей. Наприклад, район «Бам» приблизно будувався в роки побудови залізничної магістралі в Сибіру. «Заользьє», напевно, можна віднести до періоду приєднання Польщею територій Чехословаччини в кінці 30 років минулого століття. 

За «Жабокряки» лаконічно відповість сама назва, влада дала землю під житло на болоті, по 8 сотих або й менше. Назва «Ямки» ймовірніше пішла від кар'єру з видобутку глини для цегли, коли будували костели та палац. «Черьомушки», можливо, названі від району міста Москва, що було на ужитку під час Олімпіади. 

Старіші назви «Шнурі» та «Плянт» потребують більш поглибленого вивчення.

 

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024