Що відзначають 10 серпня та кого вітати з іменинами

10 Серпня 2021, 10:00
Добрий ранок, любі читачі Район.Любешів! 483
Добрий ранок, любі читачі Район.Любешів!

Добрий ранок, любі читачі Район.Любешів!

На календарі вівторок, 10 серпня. Це 222-й день року (223-й у високосні роки) за григоріанським календарем. До кінця року залишається 143 дні.

Іменини святкують:  Анастасія, Антоніна, Василь, Олена, Іван, Ірина, Микола, Павло, Сергій.

10 серпня: яке сьогодні свято і як провести цей день

10 серпня за народним календарем – день Пармена та Прохора. У цей день селяни зазвичай збирали урожай груш, копали картоплю і цибулини тюльпанів. Також 10 серпня вшановували ковалів, адже їх на селі вважали мало не чаклунами, здатними викувати людині щастя.

Вважалося, що торговельні відносини 10 серпня будуть йти з рук геть погано. Тому, в День Пармена та Прохора зазвичай не влаштовували ніяких ярмарків, не рушали на ринок. Говорили, що все, що в цей день вдасться виручити, за прикметами, або зламається, або загубиться.

Прохори-Пармени 10 серпня: історія, традиції та прикмети свята

Як свідчить повір’я, дванадцять учнів Ісуса скликали всіх своїх послідовників (70 осіб) і доручили їм вибрати серед усіх їх сімох з метою покладення на них завдань за рішення повсякденних і побутових проблем для того, щоб у самих апостолів було більше часу на несення слова Божого людям. Так, нарівні з п’ятьма іншими, доля посміхнулася і Прохору з Парменом.

Прохор був учнем апостола Петра. Надалі став єпископом Нікомидії. Постраждав за свою віру в провінції Римської імперії Антіохії.

Подальша доля Пармена оповита таємницею. Є думка, що він розповідав про Євангелію в Македонії, де і закінчив своє життя в 117 році. Також існує версія, за якою Пармен помер ще до відбуття апостолів з Єрусалима.

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром