В Держекоінспекції розрахували, скільки збитків завдано рослинному світу з початку року

10 Серпня 2021, 10:37
Збитки рослинному світу 779
Збитки рослинному світу

Понад 200 мільйонів гривень збитків завдали порушники екологічного законодавства рослинному світу України з початку року.

Таку суму розрахували тероргани Держекоінспекції протягом 7 місяців. Про це повідомив Голова Державної екологічної інспекції Андрій Мальований.

«За фактами вирубки лісу, незаконного лісокористування, порушення вимог пожежної безпеки у лісах та знищення червонокнижних рослин складено понад 2,7 тисячі адмінпротоколів. Тобто, сума збитків за одне порушення в середньому складала понад 70 тисяч гривень!», - зауважив Андрій Мальований.

За словами посадовця, шкода, завдана довкіллю, має довготривалі наслідки.

«Ліс – це екосистема, яка об’єднує всі елементи довкілля – різноманітні види дерев, рослин і тварин, водні об’єкти, ландшафт. Вирубка дерев чи знищення рослинних видів призводять до подальшого обідніння всієї системи. І, на жаль, висадкою нових дерев чи рослин відновити її початковий стан не вдасться», - зазначив Андрій Мальований.

Для того, щоб захищати старовікові ліси, важливо забезпечити ведення сталого лісового господарства та захист і заповідання особливо цінних дерев.

«Зокрема, на початку року уряд прийняв постанову щодо посилення заходів з охорони ялицево-букових лісів на гірських схилах Карпатського регіону від суцільного вирубування. Також розроблений проєкт Державної стратегії управління лісами до 2035 року, яка передбачає збереження видового різноманіття у лісовому фонді», - розповів Андрій Мальований.

Він підкреслив, що реформування потребує і система відповідальності за вирубку лісу.

«На сьогоднішній день штраф за порубку чи пошкодження дерев становить 2550-5100 гривень для посадових осіб. Натомість нелегально знищена деревина продається на десятки мільйонів гривень. Підвищення штрафів дозволить більш ефективно протидіяти таким злочинам», - додав Андрій Мальований.

Голова ДЕІ наголосив, що досягнення ефективнішого захисту лісових насаджень стане можливим і завдяки посиленню екологічного контролю шляхом ухвалення законопроєкту №3091. Так, наразі інспектори часто стикаються з недопусками у лісгоспи, де відбуваються незаконні рубки. Проєктом закону пропонується підвищити штраф за це порушення з 765 гривень до 600 тисяч - 1,8 мільйона гривень.

Читайте також: У Сарненському районі відновлюватимуть ліси

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024