Що таке проба Руф’є і для чого вона необхідна школярам

06 Вересня 2021, 11:23
Що таке проба Руф’є і для чого вона необхідна 693
Що таке проба Руф’є і для чого вона необхідна

Однією з обов’язкових умов допуску до занять фізкультурою дитини у школі є отримання довідки з показником проби Руф’є.

Проба Руф'є – це простий та універсальний метод діагностики функціонального стану серцево-судинної системи, який застосовують для оцінювання працездатності серця дітей та підлітків при фізичному навантаженні, йдеться на сторінці Ковельського МТМО у фейсбуці. 
 

Після 5-хвилинного спокійного стану в положенні сидячи підраховують пульс за 15 секунд. Потім упродовж 45 секунд виконується 30 присідань. Відразу після цього підраховують пульс за перші 15 секунд і останні 15 секунд першої хвилини періоду відновлення. На підставі результатів тесту Руф’є, які визначаються за формулою, видається довідка, де вказується групу для занять фізичною культурою.

Основна група: здорові діти та ті, які мають гармонійний, високий або середній рівні фізичного розвитку з високим або вищим від середнього рівнями функціонально-резервних можливостей серцево-судинної системи.

Підготовча група: діти в реабілітаційному періоді після випадку гострої захворюваності, що не потребує курсу лікувальної фізкультури із середнім рівнем функціонально-резервних можливостей серцево-судинної системи.

Спеціальна група: значні відхилення постійного чи тимчасового характеру в стані здоров’я, що не перешкоджають навчанню в школі, але протипоказані для занять фізичною культурою за навчальною програмою. Рівень функціонально-резервних можливостей – низький або нижчий від середнього.

 «Шановні батьки! Будьте відповідальними за здоров’я дітей. Медичний профілактичний огляд – це не формальність і нехтувати його результатами не варто. Проба Руф’є показує, який рівень навантаження може витримати дитина без ризику для свого здоров’я», – застерігають ковельські медики. 

Читайте такожЧи примусять вчителів вакцинуватися

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39