В Україні з 1 жовтня будуть лише електронні лікарняні

30 Вересня 2021, 16:02
В Україні з 1 жовтня будуть лише електронні лікарняні 410
В Україні з 1 жовтня будуть лише електронні лікарняні

В Україні 2,9 тисячі медичних закладів уже оформлюють е-лікарняні, лише 100 лікарень не змогли налаштуватися на роботу в нових умовах.

Про це повідомив голова Комітету Верховної Ради з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький у Телеграмі.

«З 1 жовтня оформлення усіх лікарняних буде відбуватись винятково з внесенням даних до електронної системи охорони здоров’я», – написав Радуцький.

За його словами, на виплату лікарняних Фонд соціального страхування витрачає величезні кошти: «За 8 місяців цього року отримано для виплат листків непрацездатності на суму майже 10 млрд грн. Співробітники Фонду фізично здатні перевірити не більше 10% лікарняних. Тому «індустрія» продажу фіктивних листків в Україні традиційно доволі масштабна».

На думку голови комітету, впровадження е-лікарняних дозволить ефективніше боротися з корупцією. Адже кожен документ має бути затверджений власним електронним підписом медпрацівника.

Радуцький нагадав, що система е-лікарняних запрацювала з червня. А вже з 1 вересня усі медичні заклади мали перейти на їх оформлення. На початок осені з 3 тисяч закладів в електронній системі змогли працювати лише 2,2 тисячі.

«Але треба віддати належне команді міністра Віктора Ляшка: МОЗ дотиснув впровадження нових правил. Станом на 27 вересня 137 тисяч медичних працівників пройшли онлайн-навчання, 2,9 тис. медзакладів вже оформлюють е-лікарняні, з початку роботи системи створено майже 1 млн медичних висновків про непрацездатність. Лише 100 лікарень поки що не змогли налаштуватись на роботу в нових умовах, але до 1 жовтня є час, щоб «підключити» ці заклади до електронної системи», – повідомив Радуцький.

Він додав, що успішне впровадження системи е-лікарняних – ще один важливий крок у діджиталізації медицини та реалізації програми Президента paperless, яка передбачає цифровізацію державних послуг усіх рівнів.

Читайте також: Як отримати безоплатні послуги при серцево-судинних захворюваннях

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром