У Маневичах любешівці вчилися правильно вирішувати наболіле

27 Жовтня 2021, 17:41
У Маневичах вчились правильно вирішувати наболіле 984
У Маневичах вчились правильно вирішувати наболіле

Освітяни та представники громадського сектору з Маневич, Любешева та інших населених пунктів використали шанс повчитись основ адвокації.

Зокрема, на початку жовтня вони взяли участь у навчанні «Планування та реалізація адвокаційних кампаній для відстоювання прав та інтересів жителів громад в процесі здійснення місцевої політики», що відбулося в Маневичах.

«У нас дуже рідко організовуються такі заходи. Тому, як тільки я дізналась про таку можливість, відразу вирішила взяти участь у заході. Найціннішими для мене стали знання як і з ким правильно будувати діалог для вирішення актуальних суспільних проблем. Мало просто обговорювати проблеми один з одним, треба їх озвучувати владі і знати як досягнути змін», – розповіла маневичанка Оксана Пилипчук.

А спільних проблем, як виявилось під час аналізу, багато. Тому сконцентрувались на тих, які потребують найшвидшого вирішення. Насамперед це інфраструктура доріг і міського простору в питанні освітлення, доступності проїзду і велодоріжок. Друге – це питання працевлаштування. Як вибудовувати адвокаційні кампанії для змін у цих напрямках – роз’яснювала тренерка заходу, юристка громадського холдингу «ГРУПА ВПЛИВУ» Марія Красненко.

«Вперше за час реалізації подібних тренінгів на Волині були озвучені самі ці теми. А ще важливо, що саме у Маневичах усі зміни ми обговорювали через призму інклюзії. Я завжди намагаюся звертати увагу на цей аспект, але тут він був особливо важливим, бо ми обговорювали безбар'єрність в різних сферах. Це свідчення того, що ця тема приймається людьми в громадах і вони готові до змін», – пояснила жінка.

Читайте також: У Маневицькій громаді 12 дітям вручили комп'ютерну техніку для навчання

Директор гімназії Микола Шукалович з колегами на навчання приїхали з Любешівської громади. Впевнені, що набуті знання зможуть використати для покращення освітнього середовища учнів та налагодження ефективнішої роботи із батьками.

«Колектив нашого навчального закладу молодий і прагне позитивних змін. В нас проводиться багато позакласної роботи і кожне навчання – це шанс запровадити в нас цікаві ініціативи» – підкреслив Микола.

Попри невелику частку приміщень, куди без проблем можна дістатись людині з інклюзією, участь у навчаннях завжди намагається взяти й голова ГО «Довіра» Наталія Шишолік.

«Для мене дуже важливо змінювати Маневицьку громаду. Оскільки я працюю для захисту прав людей з інвалідністю, в мене є задумка адвокаційної кампанії, яку  не наважувалася розпочати через брак знань. Після цього заходу я обов’язково почну діяти. Насправді, не лише в маленьких містах і селах люди не знають як діяти, щоб змінювати щось, це стосується і великих міст. Думаю в кожній громаді, де  відбулись такі навчання, знайдеться кілька мешканців, які розпочнуть діяти, використовуючи здобуті знання», – каже Наталія.

Аби вміти застосувати теорію на практиці, учасники навчання виконували різноманітні завдання. Це дало змогу не лише засвоїти матеріал, а й налагодити особисті контакти.

«Такі навчання – це лише перший етап проєкту «Посилення адвокаційних спроможностей громадського сектору Волині для запровадження сталих демократичних принципів формування та реалізації місцевої політики». До речі, крім Маневич, подібні заходи вже відбулися у Луцьку, Володимирі-Волинському та Ковелі. Далі буде оголошено грантовий конкурс і всі учасники наших навчань матимуть можливість подати свої адвокаційні проєкти. Найкращі ініціативи отримають кошти для реалізації задуманого», – розповіла організаторка заходу, керівниця ГО «Волинський Інститут Права» Ірина Гайдучик.

Про те, які саме ідеї отримають шанс на розвиток через застосування адвокаційних кампаній, читайте у наших наступних матеріалах.

Довідково: Вищезгадані адвокаційній навчання відбулися в рамках проєкту «Посилення адвокаційних спроможностей громадського сектору Волині для запровадження сталих демократичних принципів формування та реалізації місцевої політики», що реалізовує Волинський Інститут Права за підтримки Національного фонду на підтримку демократії (NED).

Приєднуйтесь до Район.Маневичі у Viber, Telegram канал новин. А також Instagram.

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024