«Журналісти повинні ставати дезінфекторами інформаційної сфери», – Микола Балабан на West Media Forum

27 Листопада 2021, 13:44
Микола Балабан 614
Микола Балабан

У Луцьку триває шостий West Media Forum. Він проходить під лейтмотивом «Правді потрібні медіа».  

26 листопада в блоці «Дезінформація в Україні: хто, звідки, як», що модерувала головна редакторка сайту полтавських новин Kolo.news Тетяна Цирульник, з доповіддю «Боротьба з дезінформацією та гібридними загрозами, як спільна справа громадянського суспільства, держави та журналістів» виступив Микола Балабан, заступник керівника Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

«Дезінформація – це феномен, який з нами надовго», – заявив на початку виступу експерт, зазначивши, що це процес, якого не можна подолати якоюсь конкретною дією, наприклад закриттям якогось телеканалу чи сторінки в соцмережі.

Власне, за словами спікера, кожна ланка в цій боротьбі важлива, та лише об’єднавши зусилля, можна значно ефективніше боротися з цим.

Цей концепт і поставлений в ідею створення в березні цього року при Міністерстві культури та інформаційної політики Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки, де працює Микола Балабан і з роботою якого він ознайомив учасників форуму.

Насамперед він озвучив стратегію та головну місію Центру, а саме: забезпечення цілісності інформації шляхом підвищення обізнаності про інформацію загрози, посилення можливостей громадянського суспільства до дій зміцнення опірності громадськості.

Центр працює для чотирьох основних груп: держави, громадян, громадських організацій, міжнародних партнерів.

«Основні принципи нашої роботи – це постійна співпраця з громадським сектором, неможливість політичного тиску, відповідальність і відкритість», – пояснив спікер.

Микола Балаган навів приклади такої роботи. Зокрема, це – праця з наративами, говорити простими словами про складне, оперативне реагування на фейки, поширення позитивних меседжів.

Одним з напрацювань Центру Микола назвав брошуру «У разі надзвичайної ситуації або війни», розроблену спільно з різними державними інституціями.

«Це такий собі набір алгоритмів з практичними порадами, як діяти людям, що потрапляють у певні критичні ситуації», – зазначив експерт.

А підсумовуючи виступ, спікер сказав, що дуже важливо об’єднуватись у протистоянні гібридним загрозам.

«Велика загроза з боку Росії повинна об’єднати, особливо в інформаційній війні, суспільство, особливо активну його частину – журналістів, які повинні ставати дезінфекторами інформаційної сфери», – наголосив Микола Балабан.

 

Відео з виступом Миколи Балагана можна побачити тут (з 3:19:07):

Читайте також: Правді потрібні медіа: у Луцьку стартував шостий West Media Forum.

У перший день форуму відбулася дискусійна панель за участі європейських спікерів. Обговорення 26 листопада складалося з кількох блоків:

  • Дослідження;
  • Дезінформація в Україні: хто, звідки, як;
  • Ефективні кейси протидії дезінформації у локальних медіа.

На завершення першого форумного дня відбулося відкриття фотовиставки робіт репортера Андрія Дубчака, автора проєкту Donbas Frontliner у Музеї сучасного українського мистецтва Корсаків. 

Повна програма форуму доступна на сайті. За перебігом West Media Forum можна спостерігати онлайн.

West Media Forum шостий рік поспіль організовує CID Media Group за підтримки Європейського Союзу (European Union in Ukraine). 

Зміст форуму є виключною відповідальністю організаторів і не обов’язково показувати погляди Європейського Союзу.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024