«Здолати травми Голодомору чи зникнути», – Олександр Зінченко на West Media Forum

28 Листопада 2021, 13:40
Олександр Зінченко 513
Олександр Зінченко

На шостому West Media Forum, що відбувався у Луцьку, виступив редактор Національної суспільної телерадіокомпанії України Олександр Зінченко.

27 листопада, у День пам'яті жертв голодоморів, у блоці «Своя правда: якість і роль історичних наративів у медіапросторі» виступив редактор ПАТ НСТУ Олександр Зінченко.

Виступ спікера, котрий є співзасновником проєктів на «Історичній правді», в програмах Суспільного мовлення, зокрема «Розсекречені», «Як українці зруйнували імперію зла», пройшов під лейтмотивом «Здолати травми Голодомору чи зникнути». Відповідати на питання теми йому допомагали численні графіки та схеми, роблячи виступ ілюстративно насиченим. 

Повністю виступ Олександра Зінченка можна подивитися у запис трансляції другого дня з 4:04:00.

А редактор Район.Історія зафіксував цікаві тези та цитати спікера.

...

«Українці дуже часто себе недооцінюють».

....

«У рейтингу «щасливих націй» Україна – на 133 місці».

....

«Гірше українців живе на Землі чотири мільярди людей».

...

«Такі показники дають нам право сказати, що в українців щось не так зі сприйняттям реальності, щось заважає усвідомлювати себе настільки щасливими, наскільки ми могли б бути».

...

«Деякі прояви минулого в несподіваний спосіб впливають на нас, тож потрібно розплющити очі, щоб це побачити й усвідомити, що воно все ж таки так працює, тобто минуле має значення».

...

«Цінності мажуться на хліб». «Краще не мати у своїй історії комунізму, ніж мати», – з висловів професора історії Ярослава Грицака.

...

На прикладі карт Німеччини видно, що колись радянська Східна Німеччина і досі бідніша, ніж Західна.

...

«На момент 2009 року на захід від певного кордону можна побачити, де не було вулиць імені Леніна, народжуваність переважала смертність».

...

«Через 100 років нас буде 2 мільйони, якщо збережеться та крива, яка має місце на графіку».

...

«Або ми змінимось і здолаємо наші проблеми з минулим, або перестанемо існувати як спільнота».

...

«З 2013 по 2018 рік в Україні (країні, що воює) зросла середня тривалість життя на один рік. Це фантастичний результат».

...

«Тяжіння минулого – це те, про що маємо нескінченно довго говорити, бо іншого способу, ніж проговорення цих проблем, нема».

...

«Катастрофи породжують травми, і ці травми успадковуються через поведінкові стереотипи як рецепти виживання».

 

...

«Ключова проблема українського суспільства, що жертва виборчого обману не визнає відповідальності за власні дії».

...

«Значна частина суспільства поводиться конформно: на Майдан виходила меншість, більшість пасивно спостерігала, очікуючи, хто переможе». 

 

***


Ця публікація підготовлена за підтримки Європейського Союзу. Співпраця автора з Представництвом Євросоюзу в Україні будується на невтручанні в редакційну політику мережі Район.in.ua. Теми, формат, героїв обирає редакція і не погоджує з міжнародними партнерами. Всі матеріали, створені в межах такої співпраці, мають відповідне маркування, а окремі думки, висловлені в матеріалах, їх зміст є виключною відповідальністю авторів і необов’язково показують погляди Європейського Союзу та його інституцій.

Читайте також: 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39