Як вшанували пам'ять почесного громадянина Любешівського району

25 Листопада 2017, 21:14
4979

Керівники району вшанували пам'ять загиблого учасника АТО Івана Пасевича.

Перший заступник голови райдержадміністрації Сергій Фесик та голова районної ради Петро Нагорний поклали квіти до меморіальної стели та могили  уродженця села Залізниця у суботу, 25 листопада. Саме в цей день Івану Пасевичу виповнилося б 28 років, – інформують на сторінці Любешівської райдержадміністрації в Facebook.

Заступник командира 3-ї роти 80-ї аеромобільної бригади, старший лейтенант Іван Пасевич загинув 16 серпня 2014 року під селом Красне Луганської області, накривши своїм тілом двох побратимів, під час обстрілу російськими «градами».

1


 

Біографічна довідка. Іван Пасевич з дитинства мріяв бути військовим. Хлопчина просто захоплювався дідом – Іваном Ярмолюком, який воював на фронтах Другої світової війни, був двічі поранений, мав нагороди. Після закінчення Залізницької ЗОШ вступив на факультет високо-мобільних десантних військ Академії сухопутних військ ім. П. Сагайдачного у Львові. Вирушив на Схід у складі 80-ої аеромобільної бригади, де проходив офіцерську службу. Був замінений в ході ротації, але не зміг залишити без допомоги своїх бійців в оточеному аеропорту Луганська і повторно вирушив в зону АТО. Він був кандидатом у майстри спорту з рукопашного бою, здобував магістерський ступінь за спеціальністю «Управління фінансово-економічною безпекою».

У нього залишились батьки, дружина та маленька донечка Марійка.

Указом Президента України №144/2015 від 14 березня 2015 року «за особисту мужність і високий професіоналізм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі» нагороджений орденом «Богдана Хмельницького» III ступеня (посмертно), та нагрудним знаком «За оборону Луганського аеропорту» (посмертно). У Львові на Личаківському цвинтарі на полі почесних поховань №76 встановлено пам’ятний хрест про загиблого героя, а у Володимир-Волинському педагогічному технікумі, де навчався Іван, встановлено пам’ятний меморіал. У Залізницькому НВК Івану Пасевичу відкрито пам’ятну дошку. В селі відкрили меморіальна стелу, присвячену Пасевичу Івану, учасникам АТО та Героям Небесної сотні, сквер імені загиблого Героя. Рішенням сільської ради загиблому присвоєно звання «Почесний громадянин Залізницької сільської ради» (посмертно), а рішенням районної ради – «Почесний громадянин Любешівського району» (посмертно).

Наразі школа, в якій навчався Герой, готується набути ім’я Пасевича Івана, а педагоги місцевого загальноосвітнього закладу планують видати книгу спогадів, до якої увійдуть розповіді про Івана односельців, бойових товаришів, педагогів, першої вчительки.

 
Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024