«Прип'ять – Стохід»: чим загрожує будівництво судноплавного шляху на заповідній території

07 Січня 2018, 17:43
Водний шлях загрожує здоров'ю тварин і людей 9763 Джерело: epl.org.ua
Водний шлях загрожує здоров'ю тварин і людей

Будівництво водного шляху Е40 є небезпечним для людей і тварин, які мешкають поблизу берегів річки Прип'ять.

Значна частина такої території розташована в межах Національного природного парку «Прип'ять – Стохід». Про ймовірну небезпеку для життя людей і тварин інформують на сайті «Екологія  – Право – Людина» та відповідній сторінці у Facebook.

Прибережна територія відіграє важливу роль в глобальних переміщеннях мігруючих птахів. Тут зосереджена і критична кількість популяцій аборигенних видів і оселищ, що знаходяться під охороною. Під загрозою знищення опинились колонії чапель, чотири видів крячків та інших навколоводних птахів, рідкісні оселища, в т.ч. розміщені вздовж берегової лінії плавучі килимки сальвінії плаваючої). Збереження цих видів і оселищ не сумісно з активним судноплавством.

Посилений трафік суден призведе до постійно підтримуваного погіршення якості води. Збільшення впливу хвиль відзначиться на знищенні багатьох видів прибережної флори, а також тварин, життя яких приурочене до прибережних мілководь. Зокрема це стосується всіх видів риб, нерест яких відбувається в Прип’яті. Низка таких видів охороняються Червоною книгою України або міжнародними угодами.

2
Судноплавний шлях Е40
Судноплавний шлях Е40

Перелічені ризики означають для України втрату важливих нерестовищ на Прип’яті, втрату зволоженості українського Полісся у зв’язку з дамбуванням та поглибленням русла в Білорусі, підняття радіонуклідів та постійний притік забруднених вод до Дніпровського каскаду, що є основним джерелом питного водопостачання в Україні.

Всі перелічені впливи несумісні з дотриманням і національного законодавства, і міжнародних зобов’язань нашої держави у сфері охорони навколишнього природного середовища. Втім, офіційну позицію Україна з цього питання досі не озвучувала.

Довідка. 

5 грудня Україна і Білорусь підписали Дорожню карту розвитку судноплавства на річках Дніпро і Прип’ять. 

Будівництво водного шляху Е40 лобіюється окремими політичними силами та державними органами Білорусі, Польщі та України. Загальна протяжність Е40, який має пройти по території Польщі, Білорусі та України – 2 тисячі кілометрів. Планується, що маршрут з’єднає Чорне і Балтійське моря.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39