На Любешівщині поширюють фейк про «розкольника Єпіфанія», який «придумав собі» святкувати Різдво 25 грудня

29 Листопада 2022, 16:39
Українська православна церква 2255
Українська православна церква

Відзначати Різдво 25 грудня не «придумав собі» очільник Православної церкви України митрополит Єпіфаній, адже саме в цей день народження Ісуса Христа  святкують парафіяни  половини православних патріархатів світу.

У любешівських фейсбук-групах серед поширень інформації різноманітної тематики трапляється немало релігійного та церковного змісту. Не виняток, на жаль, і маніпулятивного характеру  та відверто неправдивої. Як-от пост якоїсь Юлії Мосейчук про святкування Різдва. Мовляв, єдиною і «канонічною» датою є 7 січня, а 25 грудня –  придумав собі «розкольник Сергій Думенко, він же так званий Єпіфаній».

 

 

Читачі, очевидно, мають самі здогадатися, що «розкольник» – це очільник ПЦУ митрополит Єпіфаній, але що саме він «розколює», авторка допису замовчує. З тексту випливає також, що Єпіфаній силоміць нав’язує своїм парафіянам святкування Різдва 25 грудня. Однак ніякого подібного рішення ПЦУ не ухвалювала, крім того, що, взявши до уваги  запити вірян та врахувавши дискусію, яка «протягом багатьох років точиться в Церкві та в суспільстві» щодо святкування Різдва Ісуса Христа за новоюліанським календарем, дозволила «там, де для цього існують пастирські обставини та засвідчується бажання вірних як виключення дозволити за рішенням настоятеля та громади 25 грудня 2022 р. звершити богослужіння за чином свята Різдва Христового з подальшим поданням через єпархіальні управління до Київської Митрополії письмової інформації про число учасників такого богослужіння».

Сам же митрополит Єпіфаній заявляв, що провести календарну реформу та перейти на святкування Різдва 25 грудня можна буде не раніше, ніж за 10 років.

У тексті також звинувачуються священники та віряни цивілізованого світу  в  бездуховності та гріхах, за те що «зрадили» канони православ'я та «духовні центри» (Афон і Єрусалим), які святкують Різдво 7 січня. Так, саме в цей день там святкують Різдво, як і в РПЦ, як і Грузинській, Польській та ще кількох Церквах (до речі, як і ПЦУ, і греко-католики). Проте більшість православних патріархатів, у тому числі і Константинопольський, на чолі якого вселенський патріарх, – давно перейшли на новий календар. То що, судячи зі змісту допису, вселенський патріарх Варфоломій та Олександрійська, Антіохійська, Румунська, Болгарська, Кіпрська, Елладська  й Албанська православні церкви, приєднавшись до цивілізованого світу, втратили духовність? То чому ж тоді Афон і Єрусалим не поривають з ним зв’язки? Зате, практично, відреклася від  вселенського патріарха РПЦ та її частина в Україні, яка називає себе УПЦ. 

Саме зверхників і прихильників останньої  найбільше непокоїть майбутня календарна реформа справдешньої української церкви, оскільки  віддалятиме православних українців від «руського міра» та московського православ’я, яке мріє повністю підпорядкувати собі Україну.

 

Читайте також:  Дезінформація на службі російської церкви. Приклад Волинської області

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром