Бихів: яким було життя сільського храму та парафіян у ХІХ столітті

05 Березня 2023, 14:15
Свято-Хресто-Воздвиженський храм у Бихові 2316
Свято-Хресто-Воздвиженський храм у Бихові

Син дяка з Любешівщини навчався в Мінській семінарії, а в селах краю була велика дитяча смертність.

Свято-Хресто-Воздвиженський храм у Бихові збудований 1757 році на кошти священника Хоми Кречетовича. Про це йдеться в журналі «Мінські єпархіальні відомості» за 1880 рік, додаток 324 (статистичні відомості про церкви та притчі Мінської єпархії) – пише у фейсбуці Анатолій Євчук.
 
У відомості про учнів Мінської духовної семінарії, ідеться в дописі, які користуються «а)повноказенним; б) напівказенним утриманням; в) ті,які увійшли з проханням прийняття на повноказенне і напівказенне утримання першого півріччя 1869 року; г) залишаються на повному казенному забезпеченні (середне відділення семінарії)», значиться Адам Торогінський, син померлого дяка села Бихів Пінського повіту, «середній бал: за успіхами 4, поведінка 5 («Мінські єпархіальні відомості», 1869, №2).
 
Постановою педагогічних зборів Мінської духовної семінарії  з нагоди закінчення навчального року та курсу Адама Торогінського призначили до вступу до духових академій («Мінські єпархіальні відомості, 1871 №28.)
 
А в розрядному списку вихованців вищого відділення Мінської духовної семінарії, складеному педагогічними зборами правління після закінчення ними курсу в 1870-1871 навчальному році, затверджений Преосвященнішим Олександром, єпископом Мінським і Бобруйським йому надали перший розряд ( 1871, №30 «Мінські єпархіальні відомості»).
 
Чудовим чином дійшла до нашого часу та збереглась у Свято-Різдва Богородиці храмі села Мала Глуша метрична книга реєстрації померлих за 1858-1876 роки. Там пишеться, що парафіяльної Бихівської церкви священник Фадей Трофимович у віці 63 роки помер від «чехотки» (туберкульозу) (1798-1861). Засвідчили його смерть священник заруцької церкви Михайло Таранович і священник Симеон Григорович Шимановський з дяком Василем Торогинським. Похований на цвинтарі села Бихів.
 
Священник Фадей Трохимович правив у двох приходах – сіл Бихова та Лахвичів.
 
Зазначається в той час  дуже велика смертність дітей різного віку, але є й довгожителі. Наприклад, селянка з Бихова Агафія Корнилова Дарчич прожила 69 років, а селянин з Лахвичів Василь Лукич Хвесик –70 років.
 
У метричній книзі за 1864 рік: спостерігач Бихівського приходу священник Федір Проневич помер від лихоманки 5 травня, похований 7 травня. Сповідував і причащав священник Іоанн Михайлович. Творив похоронний обряд віцеблагочинний священник Іоанн Михайлевич, духівник Любешівського благочиння з читанням у Бихівській церкві.
 
Покійного священника дружина Ганна Андріївна Трохимович 8 квітня 1865 року померла від лихоманки у віці 55 років, похована 11 квітня. Сповідав і причащав священник Андрій Пінкевич. Провели поховання віцеблагочинний Іоанн Михайлевич з дяком Василем Торогінським на приходському кладовищі. Роки її життя – 1810-1865.
 
Коментар
17/04/2024 Вівторок
16.04.2024