Мешканців Любешівщини просять повідомляти про приліт і гніздівлю лелек у їхній місцевості

19 Березня 2023, 15:03
Білий лелекаю. Фото Віти Домашич 1511
Білий лелекаю. Фото Віти Домашич

Науковці національного парку вивчають популяцію та гніздування білого та чорного лелек.

19 березня – День повернення лелек з теплих країв. Здавна лелеки для українців — символ любові до батька-матері, символ сімейного добробуту та любові до рідної землі – повідомляють на фейсбук-сторінці НПП «Прип'ять-Стохід».
 
Варто зазначити, ідеться в дописі, що немає жодної фіксованої дати повернення лелек додому, так само як і дати відльоту. Адже у птахів, як і у людей, є біологічний годинник. Найбільше на них впливає температура повітря та довжина світлового дня.
 
Лелеки володіють фантастичною здатністю навігації в просторі. Молоді птахи летять в правильному напрямку з першого разу, без супроводу дорослих. У них спрацьовує генетична пам’ять і летять вони туди, де зимували їхні батьки.
 
Науковці національного парку вивчають стан популяції білого та гніздування чорного лелек. Чорний  є червонокнижним видом, кількість гнізд цього птаха значно скоротилася за останні роки.
 
Проводиться щорічно моніторинг цих видів – вивчається, скільки заселено гнізд, скільки пташенят виросло. У такий спосіб можна контролювати чисельність у порівнянні з попереднім роком. Дані про приліт цих птахів, їх гніздування охочим допомогти вивчити краще цих птахів, можна пересилати на електрону адресу парку або на фейсбук-сторінку.
 
У народі лелек називають бузьками та намагаються всіляко сприяти їхньому добробуту. Поселення лелек біля дому вважається добрим знаком, воно приносить щастя, удачу та добробут.
 
Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром