Любешів: у бібліотеці знайомилися зі скарбами з бабусиної скрині

04 Червня 2023, 14:00
Юні читачки освоюють потак 776
Юні читачки освоюють потак

Народознавчий захід, присвячений рукоділлю поліщуків, бібліотекарі провели з працівниками національного парку.

На днях у Бібліотеці для дітей Любешівської селищної ради відбулася  народознавча година «Скарби з бабусиної скрині» – повідомляють на фейсбук-сторінці цієї книгозбірні.

Вишивання – це давнє заняття людей в Україні, ідеться в дописі, йому тисячі років. Люди вишивали рушники, які дарували своїм дітям у далеку й щасливу дорогу. На барвистих рушниках у нас підносять дорогим гостям хліб. Прикрашали рушниками домівку. Але найкращим оберегом була вишита сорочка.

Юні читачі й читачки з розповіді бібліотекаря дізналися багато цікавинок про вишивки, ознайомились з виставкою матеріалів народних умільців. А ще дівчаткам показали способи пов’язування хусток.

Працівниця національного парку Віта Домашич розповіла про шлях виготовлення лляних речей – від насінини до тканини. З допомогою відеосюжетів діти побачили, як вирощували льон та як клопітно обробляли та створювали різні речі побуту: рушники, покривала, скатертини, постіль, рядна, сорочки та ін. 

З цікавістю роздивлялися човника, якого використовували для ткацтва, бердо, веретено, а також вправно, з великим захопленням сукали лляні нитки на цівку на потаку, як це робили в давнину. Це  підготовчі моменти до ткання на великому верстаті, який діти побачили на фото майстрині із Бихова, яка і зараз тче рушники із льону.

За частуванням смачними варениками та смачною випічкою діти поділились новими знаннями та своїми позитивними емоціями.

Протягом години відбувся зв'язок поколінь, де допитливі хлопці-козачата та дівчата-україночки показали не лише хороші знання з краєзнавства, але і велику Любов до України, до народних ремесел та традицій.

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50
22.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром