Розпочався нерест: заборонено ловити рибу у річках та озерах

07 Квітня 2018, 11:00
5143

Розпочався сезон нересту риби, коли заборонено її вилов на річках та інших водоймах загального користування.

Про це повідомляється на сторінці Любешівського відділення поліції у Фейсбук.

Для розмноження риби потрібні сприятливі умови: вода має бути чистою, у ній достатньо корму, місця нересту – недоторканими, на всіх водоймах тиша та спокій.

З початком нересту на водних об’єктах національного природного парку «Прип'ять-Стохід» передбачена заборона відповідно до діючого природоохоронного законодавства промислового та обмеження любительського та спортивного рибальства, а також добування інших водних живих ресурсів у такі терміни: на річках – з 1 квітня по 20 травня; на озерах – з 1 квітня по 10 червня.

У відповідності з вимогами режиму територій природно-заповідного фонду та Положення про НПП «Прип'ять-Стохід» любительський та спортивний вилов риби дозволяється однією вудкою з одним гачком на спеціально відведених для цього ділянках. Норма вилову становить – 3 кг за день.
З метою дотримання рибоохоронного законодавства в період нересту риби працівниками Любешівського відділення поліції та працівниками НПП «Прип’ять-Стохід» проведено профілактичні рейди, які спрямовані на виявлення та притягнення до передбаченої законом відповідальності осіб, які займаються незаконним виловом риби.

Правоохоронці нагадують, що за порушення правил рибальства під час нересту риби передбачено покарання – від адміністративних штрафів до кримінальної відповідальності. Зокрема, ст.249 Кримінального кодексу України (Незаконне зайняття рибним, звіриним або іншим водним добувним промислом) передбачає покарання – від штрафу до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян – і до позбавлення волі на строк до 3-х років, з конфіскацією знарядь і засобів промислу та всього добутого.

Відповідно до Кодексу України про адміністративні правопорушення, за незначне порушення правил рибальства передбачено попередження або накладення штрафу. Крім виплати за незаконний вилов риби, правопорушнику нараховується стягнення за кожну виловлену рибину, незалежно від її розміру та ваги.

 


Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром