Медична реформа на Любешівщині в дії: інтерв’ю з сімейними лікарями

08 Липня 2018, 10:32
2027

В Україні з 2 квітня 2018 року стартував перший етап медичної реформи – «Лікар для кожної родини». В рамках кампанії українці мають підписати декларацію з лікарем первинної медичної допомоги, якого обиратимуть на власний розсуд.

Про це повідомляється на сайті Любешівській райдержадміністрації.

З 1 липня розпочався важливий етап трансформації системи охорони здоров’я. Перші комунальні і приватні медзаклади, які підписали договори з Національною службою здоров’я, почнуть отримувати фінансування за принципом «гроші йдуть за пацієнтом». Водночас починає діяти наказ МОЗ України від 19.03.2018 № 504 «Про затвердження Порядку надання первинної медичної допомоги» — обов’язковий для виконання всіма закладами первинної медичної допомоги, незалежно від моделі фінансування.

Про стан впровадження медичної реформи на Любешівщині розповіли сімейні лікарі Любешівського ЦПМСД Клямар Галина Михайлівна та Гук Алла Володимирівна – лідери серед сімейних лікарів Волині за кількістю підписаних декларацій. На момент спілкування у Галини Михайлівни вже було підписано 1835 угод, а у Алли Володимирівни – 1700.

 



 

 1. Чому важливо визначитись із сімейним лікарем і підписати з ним угоду?

Декларація – це документ, який підтверджує, що пацієнт хоче обслуговуватись саме у цього лікаря. Так, підписуючи декларацію з конкретним лікарем, ви повідомляєте державу (НСЗУ), що оплата за ваше обслуговування має находити у цей медзаклад.

З 2018 року заклади первинної медичної допомоги, які уклали контракт з Національною службою здоров’я, почнуть отримувати фінансування за новою моделлю — щорічну фіксовану виплату за обслуговування кожного пацієнта, з яким лікарі цього закладу підписали договір. Водночас розмір виплати на молодих людей та людей похилого віку суттєво відрізнятиметься з урахуванням збільшення кількості звернень у зв’язку з віковими особливостями.

За кожного пацієнта, який підписав декларацію з сімейним лікарем, держава виділятиме 370 грн із застосуванням вікових коефіцієнтів. Додатково ці заклади отримуватимуть по 240 грн за пацієнтів, які проживають на території обслуговування закладу, але ще не підписали декларацію про вибір лікаря. Заклади охорони здоров'я, які лише готуються підписати договори з НСЗУ, у третьому кварталі отримуватимуть фінансування за принципом медичної субвенції. Незалежно від механізму фінансування держава продовжує оплачувати медичне обслуговування кожного українця.

Важливо пам’ятати, що заклад первинної ланки отримує за вас кошти і тоді, коли ви здорові. Чим менше ви хворієте, тим менше у лікаря роботи, а доходи ті самі. Тому, відповідно, з збільшенням коштів, Центр матиме змогу закупити більше медикаментів, нові прилади та апаратуру для ще більш якісного надання медичних послуг.

2. Якщо людина з якихось причин не укладе договір, чи отримає вона безкоштовно допомогу на первинній ланці?

Без медичної допомоги не залишиться ніхто. З 1 липня українці надалі отримуватимуть медичну допомогу у будь-якому закладі охорони здоров’я незалежно від того підписали вони декларацію з лікарем чи ще продовжують його шукати. Навіть без підписання декларації ви можете безоплатно відвідувати лікаря, до якого ходили раніше. Проте рано чи пізно, треба буде всім підписати декларації.

3.  Які питання найчастіше задають люди щодо впровадження медичної реформи?

Найчастіше пацієнти запитують: що нового вони отримають з провадження реформи, чи буде краща якість медичного обслуговування, чи будуть більш доступні ліки, і чи оновиться перелік ліків по програмі «Доступні ліки». Якщо коротко - то якість медичної допомоги, доступність і безкоштовність.

4. Вже з 1 липня 2018-го року медзаклади почнуть працювати за новими правилами: сімейні лікарі, терапевти і педіатри мають чіткий перелік послуг, які вони повинні надавати. Які послуги, в тому числі медичні дослідження, проводитимуть в закладах охорони здоров’я нашого району? Розкажіть про технічну оснащеність.

Сімейні лікарі, терапевти та педіатри спостерігатимуть за вашим станом здоров’я чи станом здоров’я вашої дитини, ставитимуть діагнози та лікуватимуть найбільш поширені хвороби, травми, отруєння. За потреби ваш лікар дасть направлення до фахівця вторинної чи третинної допомоги – лора, ендокринолога, хірурга тощо – чи буде консультуватись з ним щодо вашого лікування.

Так само терапевти, педіатри та сімейні лікарі вестимуть пацієнтів із хронічними захворюваннями та станами.

Нагадуємо, що сімейний лікар може вести пацієнтів будь-якого віку, педіатр — дітей від народження і до 18 років, а терапевт — від 18 років і старше.

На рівні первинної медичної допомоги у пакет послуг входять такі аналізи і дослідження:

загальний аналіз крові з лейкоцитарною формулою; загальний аналіз сечі; глюкоза крові; загальний холестерин; вимірювання артеріального тиску; електрокардіограма; вимірювання ваги, зросту, окружності талії; швидкий тест на вагітність; швидкий тест на тропонін; швидкі тести на ВІЛ, вірусні гепатити.

Інші дослідження та аналізи виконуватимуться за направленням вашого лікаря у закладах спеціалізованої допомоги.

Щодо технічної оснащеності, то на сьогоднішній день в центрі є 4 пересувні кардіографи, в кожному ФАПі і амбулаторії є небулайзери (прилад для інгаляційної доставки фармацевтичного засобу, який використовується для введення ліків у вигляді туману в легені), глюкометри (прилад для вимірювання концентрації глюкози в крові. ),отоскопи (медичний інструмент для огляду вуха), прилади для вимірювання внутрішньо-очного тиску, індикатори для вимірювання холестерину, пікфлуометри (для хворих на бронхіальну астму).

5. Які нововведення очікуються у роботі медичного закладу в цілому?

Однією з новацій цієї реформи стало переведення медичних карток громадян в електронну форму. Це означає, що скоро з реєстратури зникнуть полиці з картками пацієнтів. Що усуне паперову тяганину із, подекуди, довготривалим пошуком потрібної картки.

6. Згідно реформи, при виборі сімейного лікаря пацієнтом, зникають будь-які територіальні чи приписні обмеження. Чи впливає це якось на роботу лікаря?

Реєстрація пацієнта не має значення. Має значення підписана декларація. Якщо це є невідкладний стан і пацієнт звертається до лікаря первинної медичної допомоги для надання, власне, допомоги при невідкладному стані, лікар зобов’язаний надати допомогу, незважаючи на те, чи підписана декларація, чи не підписана декларація.

І якщо людина, укладає договір з лікарем, який територіально знаходиться віддалено, це право і вибір пацієнта. На роботу лікаря це не впливає.

7. Очікувані результати від впровадження реформи у Вас, як лікарів?

Перед лікарями тепер будуть ще більші вимоги – для того, щоб мати пацієнта, лікар має бути висококваліфікований, постійно  підвищувати свій фаховий рівень. Звичайно, очікується гідна винагорода для лікарів за якісні медичні послуги.

 «Потрібно пояснювати пацієнту, вчити пацієнта. І звичайно, чим більше ми будемо доносити інформацію до людей, до пацієнта, тим успішніше запрацює ця реформа, тим і будемо мати ефект від цієї реформи», – підсумовує лікар Алла Володимирівна.

Коментар
17/04/2024 Вівторок
16.04.2024