У Любешівській ОТГ обговорили, де взяти гроші на ремонт багатоквартирних будинків

06 Серпня 2018, 17:00
1051

Мешканці багатоквартирних будинків у Любешівській ОТГ обговорили на зустрічі з радником Волинського Центру розвитку місцевого самоврядування Петром Лавринюком фінансування ремонту в їх помешканнях.

Про це інформують на сайті Волинський Центр розвитку місцевого самоврядування.

Під час спілкування з’ясувалося, що серед мешканців і досі побутує думка, що багатоквартирні будинки знаходяться в комунальній власності відповідної територіальної громади.

Проте, у власність громадянам разом із квартирами, місцезнаходження й метраж яких зафіксовано в свідоцтві на право власності, автоматично передалися допоміжні приміщення будинку, його технічне обладнання, елементи зовнішнього благоустрою тощо. Тобто, кожен, хто має квартиру у багатоповерхівці, є співвласником будинку. Тому кожний співвласник будинку відповідальний за спільне майно пропорційно своїй частці власності.

Власникам квартир слід домовлятися щодо того, яким чином володіти, користуватися і розпоряджатися цим спільним майном. Іноді для цього співвласникам необхідно об'єднатися в ОСББ (об'єднання співвласників багатоквартирного будинку) відповідно до Закону України «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку».

«На сьогоднішній день головне завдання, яке вирішує ОСББ, це – слугувати механізмом прийняття спільних рішень в умовах спільної власності при можливій відсутності 100% згоди між співвласниками» - наголосив Петро Лавренюк.

Також селищний голова Олег Кух пояснив ситуацію щодо ремонту будівель: «Нині згідно з чинним законодавством селищна рада не має законних підстав проводити ремонти в житлових будинках, але є механізм спільного з мешканцями фінансування будь-яких робіт капітального характеру у багатоквартирному будинку - для цього потрібно створити ОСББ». А також зазначив, що селищна рада хоче спробувати впровадити такий собі «пілотний проект» та профінансувати 50 відсотків вартості ремонтних робіт покрівлі одного з багатоквартирних будинків по вул. Свободи, що у Любешові. Інші 50 відсотків мають оплатити жильці будинку. Всього на ремонт покрівлі потрібно 98 тис.грн.

У підсумку Петро Лавренюквважає, що Любешівській селищній раді треба скористатися можливостями і об'єднатися у ОСББ.

«У сфері ЖКГ зараз створені всі можливості для вирішення проблем, які накопичувалися десятиліттями. ОТГ приділяє цій сфері увагу і шукає шляхів для вирішення викликів. Наступний крок - за мешканцями, які мають скористатися цими можливостями», - резюмував експерт.


Мешканці багатоквартирних будинків
Мешканці багатоквартирних будинків

Петро Лавренюк
Петро Лавренюк

Мешканці багатоквартирних будинків
Мешканці багатоквартирних будинків



 

 

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024