Велика Глуша: палац Красіцьких з'явився на кольоровій світлині

08 Серпня 2018, 15:36
Палац  Красіцьких 6477 Джерело: Facebook
Палац  Красіцьких

У Facebook з’явилася кольорова фотографія знаменитого палацу  Красіцьких, що був окрасою Великої Глуші наприкінці ХІХ – початку ХХ століть.

Світлину на своїй сторінці помістив Romek Pavluk.

«Велика Глуша (Любешівський район). Палац Красіцьких. 
Кольороване фото (оригінал 1929 року авторства Станіслава Бохніга).

У середині XVIII століття Велика Глуша стала постійною резиденцією роду Красіцьких, коли в середині XVIII століття тут оселився Вінцентій Красіцький – засновник гілки цього роду, що називалася з того часу волинсько-литовською. Пізніше маєток переходив до його спадкоємців по чоловічій лінії, останнім з яких був Едвард. З п’яти його дочок маєток успадкувала Марія-Казимира, яка вийшла заміж на графа Венчислава Лубенського – останнього власника Великої Глуші.
Невеликий палац, що нагадував італійську віллу в стилі класицизму був побудований у середині XIX ст. Едвардом Красіцьким. 
До маєтку вела кілометрова алея, яка завершувалася в'їзною брамою. Навколо палацу був великий ландшафтний парк з різноманітними породами цінних дерев та багатою колекцією ґатунків бузку і жасмину. Парк оточував земляний вал, який захищав територію від весняних паводків. За парком тягнулися мальовничі заболочені поліські луки, через які останній власник проклав дев’ятикілометровий канал, що з'єднував палац із Прип'яттю. 
Палац був значно пошкоджений під час Першої світової війни та зазнав пожежі в роки Другої світової, а після війни був повністю розібраний на цеглу» – так прокоментував Romek раритетне фото.


 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39