Яблучний Спас: прикмети, традиції, звичаї

19 Серпня 2018, 10:00
Яблучний Спас 1140
Яблучний Спас

Яблучний Спас святкують на честь дня, коли Ісус разом із трьома учнями Яковом, Петром та Іоанном зійшов на священну гору, щоб помолитися.

Про народні прикмети на Яблучний Спас, і які існують традиції пов'язані з цим святом, – розповідає Obozrevatel.

В цей час апостоли задрімали і не бачили Преображення Господнього. Коли він спустився з небес він почав вести бесіди зі своїми пророками. Після цього люди почули голос із неба, який назвав Ісуса сином Господа.

Яблучний Спас відзначається в день Преображення Господнього – 19 серпня. У це свято святять не тільки яблука, але й інші фрукти і навіть овочі. Крім того, до церкви несуть мед і букети з колосків пшениці. Таким чином Богу дякують за урожай і прославляють багатство природи.

Яблучний спас: чого не можна робити

На Яблучний спас не можна вбивати комах. Вважають, що якщо в цей день муха двічі сіла на руку одній людині, то їй щаститиме весь рік. Батькам, у яких померли діти, до Яблучного Спаса не можна їсти яблука. Є повір'я, що якщо їх не вживати, то малюк покуштує яблук у Раю, а якщо смакувати цими фруктами – то яблучок дитині не дістанеться.

Як і на Медовий Спас, спочатку прийнято пригощати освяченими плодами нужденних і дітей. У це свято не можна бути в поганому настрої і псувати його іншим людям, працювати по дому, голосно розмовляти, сваритися, бажати кому-небудь зла.

Прикмети на Яблучний спас

Прийшов Спас – бери рукавиці про запас.

Якщо на Спаса сухо - осінь буде така ж.

Пройшов Спас – пішло літо від нас.

Який другий Спас, такий і січень.

Який день на другий Спас, така і Покрова.

Сухий день віщує суху осінь, мокрий - мокру, а ясний – сувору зиму.

На другий Спас освячують у церкві яблука, мед і горох у стручках.

Читайте такожМедовий Спас: усе, що треба знати про це свято

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024