З історії рекордів: у Люб'язі виростили найбільший соняшник

18 Вересня 2018, 15:07
Соняшник 5592
Соняшник

Донедавна панувала думка, що соняшник традиційно вирощують лише у Південних та Східних областях України. Адже і клімат там сухіший, і сонця більше. Волинські аграрії вже декілька років поспіль спростовують цю думку. А у 2017 році їм вдалося майже втричі збільшити посівні площі та виробити на 253% соняшнику більше, ніж 2016 року.

Площа посівів соняшника у світі становить 14,5 мільйона га. Серед них 2 мільйони га – в Україні. Наша держава – у лідерах із вирощування соняшника, – пише Gazeta.ua.

Найбільший в Україні кошик соняшника мав діаметр 47 сантиметрів. Його виростив 1995 року Василь Абрамович із села Люб'язь Любешівського району.

Довідка. Соняшник – рослина сімейства айстрових. Має товсте прямо­стояче стебло і широке яскраво-жовте суцвіття. Цвіте у липні й серпні, насіння дозріває у вересні. Сучасні соняшники – окультурені рослини. В дикій природі ростуть кущами по кілька десятків подібних до ромашок маленьких квіточок.

Соняшник скеровує свою голову до сонця, а з настанням темряви опускає її донизу. Це спричинено наявністю в його стеблах ауксину – фітогормону, що регулює ріст. Збільшення його кількості у частині, на яку не потрапляють сонячні промені, змушує рослину тягнутися до світла. Коли соняшник стає достатньо високий, його геліо­тропні властивості проявляються слабше, квітка дивиться на схід.

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024