Дівчині з Мукошина партизани викололи очі й розпороли тіло

23 Вересня 2018, 16:00
Радянські партизани 6278 Джерело: http://russiahousenews.info
Радянські партизани

Кривавий злочин партизанів у роки Другої світової війни на території Любешівського району.

Дівчину-кравчиню бандити вивели з села Мукошин і закатували в лісі – про це йдеться в статті «Військові злочини радянських партизанів у Білорусі, Прибалтиці та Фінляндії», яку опублікував сайт «Руській дім».

Як видно з назви, стаття розповідає про діяння партизанів у сусідній державі, проте Мукошин розташований, вважай, на кордоні з Білоруссю (а в ті часи кордон між республіками СРСР узагалі був лише умовною лінією на карті), тому непрохані гості з Півночі в село заходили не раз. Як правило, щоб поживитись із селянських комор і скринь. Та, на жаль, самими грабунками населення вони не обходилися.

«Деякі звірства партизанів були рутинно зафіксовані німецькою окупаційною адміністрацією та радянськими компетентними органами, і досі ці записи зберігаються в архівах. Наприклад, донесення командиру секретної поліції СД в Пінську гауптштурмфюреру  Гезе: «5 квітня 1943 року. Бандити вивели з села Мукошин кравчиню Кравчук. Дівчину знайшли потім мертвою в лісі, голова, груди й усе тіло декілька разів розпороте. Очі були виколоті, статевий орган порізаний. Що спричинило бандитів на таке поводження з дівчиною – невідомо», – пише «Руській дім».

Чи знають про цей «подвиг» «народних месників» мукошинці? Чи пам’ятають старожили села ту дівчину-кравчиню, чи знають правду родичі дівчини про її загибель? Можливо, цей жахливого змісту документ, опублікований російськомовним американським сайтом, проллє світло на досі темні сторінки з історії села та людських доль.

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024