Електрифікована Любешівщина: найцікавіші факти з історії, що триває понад 70 років

30 Жовтня 2017, 23:00
1944

У Любешівському районі електрика з'явилася напередодні Другої світової війни завдяки збудованій на території теперішнього молитовного будинку газогенераторній станції. Від неї освітлювалося кілька будинків і працював млин. Під час війни станцію зруйновали.

У 1947 році в районі запрацювала міжколгоспна гідроелектростанція на річці Стохід. Від неї були заживлені лінії 6 кВ, що давало змогу забезпечити електроенергією села Підкормілля, В’язівне, Рудка, Заріка, Зарудче, колгоспну бригаду в Любешові і частину будинків селища. Пропрацювала гідроелектростанція до 1953 року:  під час великої повені з ладу вийшли турбіни (їх було дві потужністю по 250 кВт кожна), – пише прес-центр ПрАТ «Волиньобленерго».

Проте селище без електроенергії не залишилося. Раніше почали додатково забезпечувати селище електроенергією. У 1951-му на території теперішнього приміщення райдержадміністрації встановили газогенераторний двигун, який працював на дровах. Аби забезпечити жителів селища струмом, за вечір потрібно було спалити п’ять автомобілів дров. Потужність  станції становила 57 кВт, двигун давав 167 обертів за хвилину. П’ятитонний маховик запускали вручну, для чого потрібно була сила 10 чоловіків. У штаті електростанції працювали електрик Іван Довгополик, машиніст Микола Латич та дроворуб Степан Кулик. Завдяки електростанції Любешів освітлювався з настанням сутінків до півночі. Ситуація змінилася 1957 року, тоді на станції встановили додатковий газогенератор потужністю 50 кВт.

З 1962 до 1965 року Любешівський район як територіальна одиниця був приєднаний до Камінь-Каширського. Вагомих зрушень в електрифікації за цей час не було. У січні 1965-го район наново «утворили», відокремивши в адміністративно-територіальну одиницю.

У 1965 році на електростанції, яка знаходилася в теперішньому приміщенні райвідділу поліції, встановили танковий двигун. Генератор нової електростанції мав потужність 200 кВт, що давало змогу освітлювати Любешів з шостої ранку  до півночі. Після того як встановили ще один двигун, цього разу корабельний потужністю 250 кВт, світло у селищі було цілодобово. На електростанції тоді працювали Андрій Фесик, Петро Бубало, Адам Труш, Григорій Ланевич, Яким Юрко, Павло Юрко. Контролером і водночас касиром працював Іван Сорокалет. Адміністративно станція підпорядковувалася Ковельському району електричних мереж.

Новий етап в електрифікації району розпочався 1966 року. Почали будувати  підстанції 35/10 кВ в Любешові та Великій Глуші, ПЛ-35 кВ Камінь-Каширський – Любешів, мережі 10/0,4 кВ. Цього ж року організували Любешівську дільницю електричних мереж, яка за час свого існування у форматі дільниці підпорядковувалася Ковельським, Маневицьким, а пізніше Камінь-Каширським електромережам. Майстром дільниці працював Петро Яцук. У 1968 році її очолив Євген Пахолюк. Згодом він працював директором Любешівської філії.


Темпи будівництва мереж не сповільнювалися, зокрема 1976 року звели ПЛ-35 кВ Любешів – Седлище. Головним споживачем електроенергії на той час у районі була насосна станція гідромеліоративних споруд.

Незважаючи на відсутність потужних промислових споживачів, філії завжди вдавалося демонструвати результативну фінансово-господарську діяльність. Під керівництвом Євгена Пахолюка колектив неодноразово ставав переможцем соцзмагань. За вагомий внесок у розвиток енергетики району директор нагороджений Знаком «Почесний енергетик України».

Головними інженерами працювали Богдан Поперечний, Степан Кулик, Павло Юрко, Володимир Андрусик, Віталій Боснюк. Зараз їхню справу продовжує Андрій Гриневич.

На долю працівників філії припадало не одне випробування на професіоналізм. Ураганний вітер 1997 року та небачений град 2009-го залишили по собі  поруйновані електромережі. Про серйозність пошкоджень свідчить, що після кожного з цих стихійних лих у район приїздили і президент і прем’єр-міністр. Більшість ліній електропередач розміщені у лісових масивах, що значно ускладнювало роботу з їхнього відновлення. Проте зусиллями енергетиків усі пошкодження в найкоротший термін були ліквідовані. Зараз забезпечення жителів району електроенергією здійснюється ПЛ-110 кВ Тоболи – Любешів.

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром