Правоcлавна святиня над Стоходом зцілює людей

13 Серпня 2018, 14:04
Ікона Бучинської чудотворної Божої Матері 6763
Ікона Бучинської чудотворної Божої Матері

Бучинська чудотворна Божа Мати і людей зцілює, і село оберігає.

На Поліссі, а воно розкинулося, як відомо не лише на півночі України, а займає ще й чималу площу Південної Білорусі, православний люд зберігає й ревно шанує три найбільш відомі чудотворні ікони Божої Матері: Милосердну, що в білоруському селі Юровичі, Волинську в селі Серники, Рівненської області і Бучинську, що на Любешівщини.

Благодатний край і клімат

Лісово-болотне межиріччя Прип’яті та Стоходу. Село Бучин. Спекотний літній полудень. Дорогою, що веде до місцевого храму, а розташований він за селом, на березі Стоходу, мене супроводжує лише рій кусючих ґедзів. Навряд чи кого зустріну в таку пору там, подумалося, та щойно зачерпнув у церковному колодязі відром води, аби хоч трохи погамувати спрагу, як з боку річки вийшла на шлях пара: середнього віку жінка та чоловік.

Вона – у довгій, майже до п’ят, світлої барви спідниці та блузці, голова покрита білою хусткою чи то накидкою, він – у звичайному для села одязі, веде в руках велосипеда, до рами якого причеплений підсак, але відро на кермі наповнене не рибою, а ряскою. Пара, очевидно, не з місцевих – так бучинські жінки не одягаються. Перестріваю їх напроти храму, знайомимося. Справді, Тетяна і Борис хоч і мешкають у Бучині, але приїхали сюди з Луцька. Міська суєта, інші життєві обставини спонукали їх пошукати спокою та відпочинку для душі в далекій сільській глибинці. Оскільки обоє глибоко віруючі люди, шукаючи нове місце проживання, обов’язковою умовою поставили наявність там православного храму зі святинею. Саме такого, як тутешній, святого Миколая, із чудотворною іконою Божої Матері. Так що напитали в Бучині хатину-пустку, купили її і тепер живуть тут, як і мріяли. Правда, Тетяна, за фахом інженер, не покинула ще своєї міської роботи, тож мотається туди-сюди між Луцьком і Бучином.

«У місті дуже втомлююся  й приїжджаю сюди кволою та розбитою, та вже за тиждень сільського життя оживаю, відновлюю втрачені сили. Благодатний тут край і клімат», – каже вона.

«Навіть сильні грози та вітри обминають село, покрутяться довкола, покроплять дощем та й посунуть далі… А місце, на якому стоїть церква, навіть під час найбільших повеней не затоплює», – додає Борис.

«То це завдяки чудотворній іконі?»

«Авжеж».

Легенди та перекази

Якщо вірити легенді, у давнину образ Божої Матері прибила до села повінь, рибалки ж дістали його з річки й принесли місцевому феодалу, і той вирішив спорудити поблизу того місця церкву. У новозбудованому храмі і помістили ікону, а згодом люди помітили, що біля неї відбуваються духовні й тілесні зцілення. Церковники це підтвердили й занесли її до переліку чудотворних…

Інша ж легенда розповідає, що ікона об’явилася спочатку в селі Морочне (тепер Зарічненський район Рівненської області), розташованому за тридцять кілометрів від Бучина. Нібито її туди принесли ангели. Першим побачив ікону п’яниця, котрий вийшов із корчми. Не повіривши в диво, він став насміхатися над нею, Божа Мати, образилася, знялась у небо й перенеслася до Бучина…

2
Ікона Бучинської чудотворної Божої Матер
Ікона Бучинської чудотворної Божої Матер

Хоч і оберігала чудотворна ікона село від халеп і лих (наприклад, під час Другої світової війни практично всі сусідні села були розбомблені й спалені якщо не німцями, то партизанами, на Бучин же не впала жодна бомба і жодна хата не згоріла), проте доля реліквії в минулому двадцятому столітті була не легкою. У Першу світову, коли Стохід став ареною боїв між кайзерівськими та російськими військами, селяни її забрали з церкви й переховували по хатах. Це саме зробили, коли грянула війна радянсько-німецька. Тільки заховали вже не в селі, а вивезли за річку – в чагарники.


 

Підірвалися на міні, їдучи по ікону

«Мій батько покійний возив її ховати зі своїм товаришем Юхимом. Заховали в скрині. Ніхто не знав, де, тож коли ми повернулися з евакуації (у сорок четвертому всіх бучинців радянська військова влада вивезла й розселила по селах району), вони удвох попливли човном по неї. Але наразилися на німецьку міну. Юхим загинув на місці, а батька поранило в спину. З тим осколком і проходив до смерті. Оскільки поранення було важким, попливти по ікону він уже не зміг,  розповів односельчанам – і ті привезли її до церкви. Та недовго вона там побула – у шістдесяті  нашу церкву безбожники закрили, всі ікони й інше начиння вивезли в Любешів і скинули в якийсь підвал. Було б там усе й пропало б, та бучинці впросили районне начальство передати деякі реліквії в Деревок, де була діюча церква. Так Бучинська Божа Мати і пробула там до дев’яностих – коли відновили службу в нашій церкві. Тоді ж і почалися до неї хресні ходи з Любешева – на травневого Миколая. Й інші паломники стали приходити, почувши про її чудотворну силу», – розповідає сімдесятидев’ятирічна Анастасія, що мешкає неподалік церкви (саме з цією жінкою та ще її вісімдесятирічною сусідкою Вірою порадили мені в селі зустрітися).

«Думали, пропала наша захисниця»

Та на цьому пригоди чудотворної святині не скінчилися: взимку 2007-го невідомі злодії, зламавши замки, проникли в церкву й викрали її разом з кількома іншими іконами. Щоправда, ті, прості, образи вони викинули на березі Стоходу, не далеко відійшовши од храму, а от Божу Матір, очевидно,  мали намір переправити в Білорусь, але не змогли. Одно слово, тут теж таки без чудодійної її сили не обійшлося – саме на українсько-білоруському кордоні, біля Дольська, знайшлася вона несподівано.

«Ми тоді так перелякалися Думали, пропала наша захисниця», – згадує баба Віра.

«Коли голова болить – помолюся біля Божої Матері – незабаром і перестане. Торік жінка здалеку приїжджала сюди помолитися перед іконою – бо дитинку не могла народити. А цього року приїхала вже з немовлям. А ще колишній настоятель нашого храму розповідав, що його малолітнього синочка від гарячки врятувала».

Омелян КОНОНЕЦЬ

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024