Фінансова автономія, дні без домашнього навчання та учні без шкільної форми: чим вражає ліцей у Залізниці

23 Листопада 2018, 09:35
Школа-ліцей у Залізниці 2527
Школа-ліцей у Залізниці

Торік школі-ліцею села Залізниця присвоїли ім’я Івана Пасевича, який мужньо загинув на Сході країни, захищаючи кордони своєї держави. А ще цей навчальний заклад славиться щирим креативним директором Сергієм Кутинцем.

Залізницький ліцей є фінансово автономним, і це дає можливість батькам разом із керівництвом школи та педколективом приймати спільні рішення щодо використання коштів для покращення матеріально-навчальної бази, для преміювання працівників школи тощо. Про це йшлося під час прес-туру, організованого Волинським регіональним відділенням Асоціації міст України, очільник Залізницького ліцею. 

1
Сергій Кутинець
Сергій Кутинець

«На сьогодні керівнику навчального закладу відкрився спектр дій. Але звичайно не кожен керівник сьогодні готовий взяти на себе цю відповідальність, бо автономія це дуже велика відповідальність», – розповідає директор Сергій Кутинець.

При школі діє громадська організація, яка виграла 10 фінансових проектів: замінювали вікна та вхідні двері, робили реконструкцію спортивного стадіону в Залізниці, придбали геліоколектор для дитячого садка, аби 500 літрів води підігрівати енергією сонця та інше. Окрім того, є проекти, які реалізовують у школі спільно з Міністерством освіти.

1

1
Центральний вхід до школи
Центральний вхід до школи

Торік школі-ліцею села Залізниця присвоїли ім’я Івана Пасевича
Торік школі-ліцею села Залізниця присвоїли ім’я Івана Пасевича

Також впроваджують у школі проект з медіа-освіти, який передбачає  участь учнів в онлайн-конференціях, де відбувається обговорення різноманітних українських фільмів, і обговорюють, як долати труднощі, як стати успішним.

«Діє багато внутрішніх проектів: музичний дзвінок, який скликає на урок та відпускає на перерву.  Ці мелодійні дзвінки щомісяця підбирають учні. Крім того, реалізовуємо проект буккросинг – подорожуюча книга. Сортуємо сміття, збираємо батарейки», – із захопленням, аби нічого не забути, перераховує  Сергій Кутинець.

«Брали ми теж участь в першій хвилі проекту «Демократична школа». цей проект оголосило Міністерство освіти і фінансують Нідерланди. В рамках цього проекту передбачалося багато демократичних перетворень», – зауважує директор ліцею.

Дітей це дуже захоплює, каже керівник навчального закладу, адже вони спілкуються з всією Україною та бачать своїх однолітків.

1
Коридори оформлені зеленню та статуетками
Коридори оформлені зеленню та статуетками

2
У школі сортують сміття
У школі сортують сміття

1
Акваріуми стоять у коридорах школи-ліцею
Акваріуми стоять у коридорах школи-ліцею

Керівництво школи, батьки та учні одного разу вирішили, що їм варто оновити структуру учнівського самоврядування і організацію його діяльності.

«Ми організували дозвілля дітей та самоврядування через клубну діяльність. Створили клуби з відкритих долоньок, тобто приходили батьки, і діти вчили їх плести якісь коники, новорічні ангелята. Створили кіноклуб 12+, де діти збираються й обговорюють фільми, адже виявляється їм дуже важливо сидіти поруч, дивитися фільм, їсти попкорн і обговорювати. Організовуємо й дискотеки. Я теж обов’язково приходжу і танцюю», – ділиться Сергій Кутинець.

На столі в учительській декоративні квіти
На столі в учительській декоративні квіти

Учительська з прозорими вікнами
Учительська з прозорими вікнами

Кожен з класів різне кольорове оформлення. Є клас, де щодня визначають героя дня. Обирають його самі ж діти, тобто до їхньої думки в школі дослухаються.

«Обирають героя за якісь досягнення: чи то брав участь у концерті, чи то допоміг комусь, чи добре зробив домашнє завдання. І фото героя на плакат у класі. Відповідно на інший день, цей учень чи учні мають якісь преференції», – із завзяттям веде директор.

У ліцеї є дні без домашніх завдань, тобто на ці дні нічого не задають і не перевіряють завдання.

«Пішли на домовленість, бо не всі його (домашнє завдання, – авт.) виконують, або є такі, що навіть не хочуть списати в когось ту домашню роботу. Тому ми домовляємося, в одні дні не виконують, але в наступні дні обов’язково потрібно виконати, адже вчителі пішли назустріч. Це буває один день на тиждень. Один тиждень – це понеділок, наступний тиждень – це вже у вівторок, і так далі», – зазначив Сергій Кутинець.

А ще у Залізницькому ліцеї уже чотири роки скасована шкільна форма. Натомість запровадили тижні одягу: джинсового, спортивного, патріотичного, ділового, тиждень образу на власний вибір. І це все обирали самі ж діти.

Анна МАНЮХІНА

Коментар
17/04/2024 Вівторок
16.04.2024