Чому варто допомагати іншим і не очікувати матеріальної винагороди: ексклюзивна розмова з першим параюристом району

12 Січня 2018, 15:19
Перший параюрист району Едуард Гречко 3680
Перший параюрист району Едуард Гречко

Громадські радники чи параюристи – новий інститут, який в Україні сформували у 2017 році. Наразі на території країни працюють 22 сертифікованих спеціалісти, які безкоштовно надають юридичні консультації або перенаправляють людей у потрібні інстанції. Один з них – любешівець Едуард Гречко.

Чоловік пройшов серйозний відбір і серед 450 людей виборов право на командне навчання громадських радників. Тепер він – перший сертифікований параюрист у Любешівському районі.

З якими проблемами найчастіше звертаються до фахівця, чому людям важко приймати безкоштовну допомогу та де шукати фахівця Район.Любешів з’ясував під час розмови з громадським радником.

– Наскільки мені відомо, Ви – фаховий юрист. Чому вирішили безкоштовно допомагати людям?

Едуард Гречко: Так, я працюю в системі безоплатної правової допомоги. Спочатку працював в Камінь-Каширському бюро, тепер − в Любешівському. До того надавав безкоштовні консультації в юридичній клініці «Pro bono» при університеті, а також проводив уроки на правову тематику серед школярів Острозького району Рівненської області. Як бачите, значну частину свого життя я присвятив безоплатній допомозі населенню.

Розпочалось усе з безкоштовної допомоги в юридичній клініці, але там я працював радше заради саморозвитку. Я вважаю, що у моїй роботі є дві сторони медалі. З одного боку, я постійно розширюю кругозір, створюю свою репутацію, власне ім’я. З іншого − допомагаю людям, коли вони цього потребують. Таким чином, я працюю і для себе, і для людей.

Фото з навчання громадських радників
Фото з навчання громадських радників

– Чому громадський радник не є людиною, яка забирає роботу в юриста?  

Ед. Г.: Громадські радники − це люди, які зазвичай не навчались на юридичних спеціальностях, але пройшли навчання для параюристів і готові надавати правову допомогу місцевим жителям. Такі спеціалісти проводять консультації з найбільш типових питань, надають потрібну інформацію і у разі потреби перенаправляють людей у інші інстанції.

Параюрист надає первинну правову допомогу, тобто від нього не слід вимагати і очікувати вирішення складних юридичних питань, надання юридичних консультацій чи представлення інтересів клієнтів у судах. Це вже «хліб» юристів-адвокатів.

– Який шлях Ви пройшли, аби стати сертифікованим громадським радником?

Ед. Г.: Для того, щоб отримати  статус громадського радника, довелося чимало повчитись. Загальне навчання для параюристів розбили на три модулі.

Перший має назву «Основоположні права людини». Під час його освоєння ми отримали базові знання із захисту прав людини і запобігання їхньому порушенню.

Другий модуль – «Життя в громаді». Тут ми вивчали основи самоорганізації, бюджетування, адвокації та інформаційної безпеки.

Останній третій модуль – «Системні зміни через співпрацю» був присвячений практикам ефективного діалогу, протидії домашнього насильства та безпеці в громаді.

Ще ми з командою параюристів готували проект «Інвентаризація комунального майна».

Такі свідоцтва вручили всім, хто пройшов три модулі навчання для параюристів
Такі свідоцтва вручили всім, хто пройшов три модулі навчання для параюристів

1
Едуард Гречко на навчанні для параюристів
Едуард Гречко на навчанні для параюристів

– Як громадський радник, Ви зобов’язані звітувати про свою діяльність. Яким чином це робитимете і хто контролюватиме Ваші дії?

Ед. Г.: В майбутньому параюристи звітуватимуть на платформі громадських радників, де будуть розміщені наші  історії успіху, плани, розклади тренінгів, семінарів. Можливо, будемо планувати робочі зустрічі з іншими громадськими радниками, бо наразі спілкуємось лише у телефонному режимі.

Ми час від часу дзвонимо один до одного, говоримо про шляхи вирішення проблем у наших регіонах. Можливо, хтось стикався з подібною ситуацією і знає як допомогти. Дуже часто буває так, що потрібна навіть не юридична консультація, а життєвий досвід. Трапляється, що ситуація в різних районах ніби однакова, а шляхи її вирішення можуть відрізнятись.   

– Ви згадали про історії успіху параюристів. Які любешівські історії успіху Вам найбільше запам’ятались?

Ед. Г.: Робота громадського радника передбачає первинну правову допомогу. Але зараз вирішив зосередити свою увагу на трішки інших цілях і в цьому плані вдосконалююсь. Я почав займатися проектною діяльністю, проходжу курс на платформі Prometheus стосовно підготовки та впровадження проектів розвитку громад.

В сільському клубі села Гірки за мого сприяння та співфінансування мого брата, встановили тенісний стіл. Ми намагаємось розвивати спорт у районі, щоб молоді було де проводити своє дозвілля.

– Які цілі Ви перед собою поставили?

Ед. Г.: Перш за все, хочу знайти  те корисне заняття, на яке місцева молодь хотіла б витрачати час. Коли ми спілкувались з громадськими радниками, то зрозуміли, що молоді немає де проводити свій вільний час. Це одна із причин вчинення адміністративних правопорушень, кримінальних злочинів, наркоманії, алкоголізму.

Якщо молоді люди мають час, то можуть пограти в той же теніс, футбол, більярд. Я вважаю, що таким чином в подальшому зменшиться кількість адміністративних правопорушень, можливо, в майбутньому хтось буде займатись спортом професійно.

Під час навчання параюристи виконували інтерактивні вправи
Під час навчання параюристи виконували інтерактивні вправи

– Наразі Ви є параюристом у Любешівському районі. Чому обрали саме цю частину Волині?

Ед. Г.: Я сам з Любешівщини, народився і виріс в селі Гірки, тому мені відомі проблеми громади цієї частини Волині. Під час навчання в Острозькій академії проходив практику в органах місцевого самоврядування та райдержадміністрації, тому мені знайомі працівники багатьох відділів.

– Чи плануєте взаємодіяти з керівниками району?

Ед. Г.: Так, я сподіваюся на співпрацю з головою ОТГ, головою районної ради, оскільки вони, як і я, зацікавлені в розвитку громади. Спільними зусиллями зробити будь-що легше, ніж поодинці.

– На Любешівщині проживає близько 36 тисяч осіб. Реально одному фахівцю охопити таку кількість людей? Можливо, Ви плануєте виїзди чи пропонуєте допомогу онлайн?

Ед. Г.: Насправді одному працювати надзвичайно складно, проте я сподіваюся, що найближчим часом знайдуться інші люди, які приєднаються до мережі громадських радників в нашому  районі.

Стосовно моєї діяльності, то я вже проводжу семінари, консультації, виїзні прийоми та уроки в школах. Любешівці могли мене бачити в районному центрі зайнятості, В’язівненській школі, сільських радах. До того ж, мене можна знайти в Facebook і поставити запитання або отримати безкоштовні консультації онлайн на платформі protocol.com.ua.

Навчання для громадських радників розбили на три модулі
Навчання для громадських радників розбили на три модулі

– З якими питаннями до Вас люди звертаються найчастіше?

Ед. Г.: Найчастіше звертаються з питаннями про виконання судових рішень. Ми знаходимось у Чорнобильській зоні, де багато людей мають право на кошти згідно з рішеннями суду. Оскільки зараз з бюджету виділили фінанси, любешівці приходять для оформлення цих документів.

Дуже часто звертаються, аби отримати інформацію про спадкові питання. Багато хто неправильно оформив спадщину. Є ситуації, в яких на будинок чи земельну ділянку документи взагалі відсутні. Їх потрібно оформити, бо майно, з юридичної точки зору, «висить в повітрі». Часто звертаються з питаннями розлучення, аліментів.

– Які труднощі у Вас виникають під час виконання професійних обов’язків?

Ед. Г.: До найбільших проблем я б відніс людський фактор, бо дуже часто важко донести людям інформацію. Буває, люди звикли до одного порядку, а законодавство змінюється. Коли розповідаєш про нововедення, кажуть щось на зразок: «а раніше так було», «а мені сусід інше говорив».

По-друге, українці звикли вирішувати правові проблеми в обхід законів. Вони не довіряють правовій системі, не звертаються за порадами до фахівців. Спочатку намагаються зарадити юридичній проблемі самостійно, а коли вже «запахло смаженим»  – звертаються до  спеціалістів, щоб боротися з наслідками своїх не завжди вдалих  спроб.

Третьою проблемою я б назвав пасивність людей. Часто виникає ситуація, коли приїздиш в село, аби надати консультації якомога більшому колу осіб, а на ці прийоми просто не приходять. Кажуть, то роботи багато, то мені зараз юридична допомога не треба.

Едуард Гречко
Едуард Гречко

Наразі в Україні працюють 22 громадських радники
Наразі в Україні працюють 22 громадських радники

– Люди знають, що Ви працюєте безоплатно. Намагаються віддячити якимось чином за роботу, наприклад, домашнім сиром чи молоком?

Ед. Г.: Сир, молоко не пропонували (Сміється, - ред.). Буває, що питають, скільки коштують ваші послуги. Але ніякої допомоги ми не отримуємо і не вимагаємо.

Дуже часто жителі району приходять і кажуть, що вони дуже раді, що в районі є можливість отримати юридичну консультацію безоплатно. Я не знаю чому, але у людей чомусь в свідомості укорінилась думка про те, що вони хочуть заплатити. Є принципові люди, які кажуть, що не хочуть нічого безкоштовно. Якщо не хочете – будь-ласка, йдіть до приватного фахівця.

– Де знаходиться Ваше робоче місце? Як і коли до Вас можна звернутись по допомогу?

Ед. Г.: Я працюю за адресою смт Любешів, вул. Незалежності, 76. Мій робочий день починається о 9:00, завершується – о 18:00. Обід з 13:00 до 14:00.

Працюю з понеділка по п’ятницю, крім державних свят та вихідних. В цей час я надаю допомогу як працівник безоплатної правової допомоги. У інші дні до мене можна звертатись за телефоном 097 177 95 57.

Ромовляла Юлія КАРМАНСЬКА

Коментарі
12 Січня 2018, 18:30
ГРОТЕСК. Нічого робити не буду, а "язиком" нашепчу, слова і практика різні речі,дія і бездіяльність, до ворожки краще сходити. Оголошення ворожіння на бубоні від прокльону, безкоштовно. Лікую без ліків. Профанація ця діяльність. На практиці все складніше, понавидумують казок, але головне щей вірять в цю брехню. В суді не разу не був, а головне розкаже на семінарі, як має бути. ЖАХ)))
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024