«Вибори пройдуть, а тут, на місцях, треба буде жити далі», – Ірина Констанкевич

15 Жовтня 2020, 17:40
Ірина Констанкевич 2856
Ірина Констанкевич

Минулого четверга Любешівщину відвідала народна депутатка України Ірина Констанкевич. День видався насиченим і різноплановим: відкриття Бірківської амбулаторії ЦМПСД, спілкування з громадами сіл Бірки та Підкормілля, виробнича нарада лісівників і зустріч у бібліотеці. Обговорювали десятки важливих для громад тем: від розвитку лісової галузі до проблем інфекційного відділення Любешівської центральної районної лікарні.

Розмова з лісівниками та вручення книг

Ірина Констанкевич зустрілася з працівниками державного підприємства СЛАП «Любешівагроліс». У виробничій нараді брали участь також селищний голова Олег Кух і депутат обласної ради Микола Бущук. Бюджет на 2021 рік, планові рубки й рубки через захворювання дерев на верхівковий короїд, – далеко не повний перелік тем, піднятих на зустрічі. Директор лісгоспу Володимир Фесик порушив питання, яке турбує колектив: чому за рішенням Державного агентства лісових ресурсів на місцях залишається лише 20% чистого прибутку від діяльності? Ірина Мирославівна запевнила, що готуватимуть відповідне звернення щодо цього запиту.

Принагідно народна депутатка завітала і до Центральної районної бібліотеки Любешева з приємною місією – особисто вручити книги переможниці серії розіграшів «Читай з народним депутатом», які відбуваються на Офіційній сторінці народного депутата у Фейсбуці. Цього разу фортуна усміхнулася директорці центральної районної бібліотеки Аллі Ягоденко. Тепер підбірка українських популярних книг слугуватиме читачам книгозбірні.

Любешівська ЦРЛ у боротьбі з COVID-19: ні належних умов, ні доплат

Досить емоційною та напруженою видалася зустріч Ірини Констанкевич з директором  і працівниками Любешівської центральної районної лікарні. Перед входом у приміщення  Ірину Мирославівну чекали  медпрацівниці інфекційного відділення із вкрай болючими проблемами: неналежні санітарні умови та відсутність доплат, передбачених законодавством. Як з’ясувалося, в інфекційному відділенні у час пандемії медичним працівникам доводиться користуватися спільною вбиральнею з хворими на коронавірусну інфекцію. І керівництво на це не зважає. Директор лікарні Богдан Іванів дійсно не бачить в цьому проблеми.

«Я, як медик із достатнім досвідом роботи, вважаю, що фаховий медичний працівник завжди зможе убезпечити себе від зараження. Хворіють лікарі лише у великих стаціонарах (в основному у містах), де вкрай напружена робота. Тоді медпрацівник мимоволі через перевтому допускає помилку і заражається», – зазнає він.

Така позиція керівника лікарні є незрозумілою для народної депутатки Ірини Констанкевич.  Під час розмови з’ясувалося, що медпрацівники, які надають допомогу пацієнтам із COVID-19, на Любешівщині не отримують доплати у розмірі 300% заробітної плати із державного бюджету від 31 травня, коли вперше в інфекційному відділенні Любешівської ЦРЛ був офіційно зареєстрований  хворий на коронавірус. Виняток – червень. Тоді медпрацівники отримали доплату з місцевого бюджету.

Це питання насамперед має відстоювати директор лікарні й докладати всі зусилля, аби медперсонал отримував передбачені законом доплати.

«Ви як керівник мали би мати зовсім іншу позицію. Адже це вже не виконується закон, у якому чітко йдеться про такі надбавки. Також мають бути створені належні умови. І тут уже стоїть питання, як Ви, Богдане Васильовичу, виконуєте свої обов’язки директора. Ви несете відповідальність за цих людей  і їх здоров’я!» – переконана Ірина Констанкевич.

Богдан Іванів повідомив, що лише з 31 серпня Любешівська ЦРЛ віднесена до переліку медустанов, у яких лікуються хворі на COVID-19.

«До цього ми писали кілька звернень, листів до НСЗУ. Однак, аби нас внесли у перелік, треба було докупити четвертий апарат ШВЛ. Хоча погоджуюся, офіційно хворі на коронавірус у нас є від 31 травня», – каже директор лікарні.

Зауваження Богдану Іваніву також висловили Любешівський селищний голова Олег Кух і депутат обласної ради Микола Бущук. Адже всі розуміють, що наразі ситуація із коронавірусною інфекцією гіршає, щодня кількість хворих зростає. Боротьба з підступним вірусом великою мірою залежить від центральної влади, від координації роботи з боку Міністерства охорони здоров’я. Можна дорікати районній медицині, але без достатнього фінансування навіть вбиральню не збудувати, не кажучи про достатню кількість апаратів штучної вентиляції легень. Кожен має нести відповідальність і за власні  дії, і за бездіяльність: від лікаря до міністра.  Ірина Констанкевич повідомила, що партія «ЗА МАЙБУТНЄ» вимагає відставки міністра охорони здоров’я Максима Степанова саме за бездіяльність у боротьбі з пандемією.

Відкриття амбулаторії в Бірках

Від негативного – до приємного. Так можна охарактеризувати контрастність зустрічі із працівниками Любешівської ЦРЛ та урочистого відкриття амбулаторії загальної практики сімейної медицини у селі Бірки. Поважну делегацію гостей з області, району, селища  радо зустрічали медичні працівники і жителі села.

Ірина Констанкевич привітала бірківчан із такою знаковою подією, зазначивши: «Це – проєкт якісної реалізації, що своєю чергою є свідченням того, як можна і як треба ставитися до державних коштів. Дякую усім, хто доклав зусилля для втілення цієї справи в реальність». У вітальному слові селищний голова Олег Кух зауважив, що будівництво амбулаторій у Любешівській ОТГ – вдалий приклад співпраці органів державної та місцевої влади.

Відбулася й традиційна символічна церемонія перерізування стрічки. А після звершення молитви настоятелем місцевого храму о. Анатолієм усі охочі оглянули сучасну, оснащену необхідними меблями та обладнанням амбулаторію, вартість будівництва якої  становить понад 5,5 мільйона гривень.  Кошти державного бюджету - 5 млн 139 тис. 988 грн. Кошти  селищного бюджету – 555,8 тисячі.

Із жителями Бірок і Підкормілля – про те, що турбує

Того дня Ірина Констанкевич разом із командою-однодумців – селищним головою Олегом Кухом, депутатом обласної ради Миколою Бущуком, помічником народного депутата Сергієм Неймарком, котрі, до слова, зараз балотуються на різні виборні посади від партії «ЗА МАЙБУТНЄ», поспілкувалася із жителями сіл Бірки та Підкормілля.

Із бірківчанами говорили про життя села, його турботи та буденні клопоти. Також обговорили подальші плани розвитку їхньої сільської громади. А це – питання відкриття аптеки, ремонт дитячого садочка. Не оминули увагою теми децентралізації, адже із 2021 року в бюджеті не передбачені дотації у формі інфраструктурної субвенції, соцеконому тощо. «Центральна влада розраховує, що громади почнуть жити самостійним життям і ставатимуть на ноги з тих ресурсів, які є на місцях. Тому варто обирати авторитетних, дієвих, досвідчених людей, які знають, як працювати», - переконана Ірина Мирославівна.

У ході розмови із жителями села Підкормілля теж торкнулися різних тем. Зокрема, й проблеми дороги, ремонту Будинку культури, питання стихійного смітника, котрий зробили практично в центрі села, електрифікації житлових будинків та інші.

Також говорили і про нову виборчу систему.

Адже, як зазначила Ірина Констанкевич, це є складна та неправильна система: «Вона і називається -  «партизація». Але на місцях треба обирати людей. Пройдуть вибори, партії далі собі будуть трансформуватися, а тут треба буде формувати бюджет на 2021 рік, думати, що робити, як далі жити», - мовила народна обраниця.

Акцентували увагу на тому, що варто вибудовувати стосунки і по горизонталі, і по вертикалі. Тобто, має бути командний формат роботи, адже лише він дає можливість ефективно працювати. «Рівень комунікації  у нас в команді на всіх щаблях такий, що все вирішується на рівні одного телефонного дзвінка. Саме так працюємо, як із депутатом обласної ради Миколою Бущуком, так і з селищним головою Олегом Кухом. І так має бути», - впевнена Ірина Констанкевич.  Такої ж позиції дотримуються і інші члени команди «ЗА МАЙБУТНЄ», бо мають спільне бачення успішного розвитку територіальних громад Волині і держави в цілому.







 

Мирослава СТРУК, газета «Нове життя»

 

Читайте також: Бірки: відкрили новозбудовану амбулаторію

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024