На Любешівщині вода в річках чистіша, ніж у криницях

27 Червня 2019, 13:25
Юні водні інспектори проводять аналіз води 2762 Джерело: Facebook
Юні водні інспектори проводять аналіз води

Шкільні екологічні клуби Любешівщини отримали обладнання на понад мільйон гривень – у районі успішно реалізували екологічний проєкт Євросоюзу.

Із грудня 2017-го по березень 2019-го року на Любешівщині тривав міжнародний проєкту «Транскордонні водні інспектори на шляху до спільного управління та використання водних ресурсів басейну річки Прип’ять». Профінансував його Європейський Союз у рамках Програми транскордонного співробітництва країн східного партнерства «Україна – Білорусь». Координатором проєкту з української сторони був голова Любешівської громадської організації «Світ навколо нас» Віталій Веремчук, який розповів кореспонденту «Район Любешів» про основні позитиви та здобутки українсько-білоруської співпраці на ниві охорони та збереження водних артерій краю.

1
Віталій Веремчук
Віталій Веремчук

– Головною метою «Транскордонних водних інспекторів» було створення й розвиток структур та інструментів для трансграничного громадського моніторингу й управління водними ресурсами річки Прип’ять. Для реалізації цієї ідеї планувалося створити шкільні екологічні клуби на базі шкіл Любешівського та Пінського районів і забезпечити можливість їх ефективної роботи. Таким чином, у Любешівському районі відібрали 10 шкіл у селах Підкормілля, Судче, Люб’язь, Хоцунь, Ветли, Деревок, Бірки, Мала Глуша, Седлище і селищі Любешів. Саме ці школи відібрали тому, що розташовані біля водойм, які протікають або пов’язані із водоймами національного природного парку «Прип’ять-Стохід». Для створених клубів закупили велику кількість обладнання, щоб забезпечити їхню ефективну діяльності. Серед закупленого слід відзначити компактні лабораторії, які можуть міряти воду на вміст нітратів, фосфатів, нітритів, аміаку, кисню, твердість. Клуби отримали також ехолоти, лазерні далекоміри, чашки Петрі, байдарки, намети, рюкзаки, біноклі, голки, контейнери для сортування сміття та ще чимало речей і приладів, щоб вивчати та мати можливість контролювати екологічний стан довкілля на загальну суму понад мільйон гривень. 

– Це все на гроші Євросоюзу?

– Так. Загальний бюджет проєкту становив 250 тисяч євро, із них близько 70 тисяч – це кошти, які українська сторона використала на реалізацію своїх заходів та на забезпечення участі українців у заходах білоруських партнерів.

– До речі, хто ними були в Білорусі?

– У сусідній республіці проєктом займалися Пінський районний виконавчий комітет і фонд «Інтеракція». З нашої сторони, крім ГО «Світ навколо нас» ,–  ще відділ освіти, сім’ї, молоді та спорту Любешівської РДА.

– Які методи роботи з дітьми використовували для реалізації проекту?

– Щоб зацікавити учнівську молодь проблемами малих річок, проводили транскордонний літній табір для українських та білоруських учасників шкільних екологічних клубів. Під час табору діти навчалися сортувати сміття, робити шпаківні, очищати воду, створювати соціальну рекламу на екологічну тематику, робили екологічні проекти та величезну масу інших цікавих речей…  По завершенні табору в місті Пінськ (Білорусь) провели фестиваль Води. 

2
У літньому таборі.
У літньому таборі.
  

Для вчителів, керівників шкільних екологічних клубів, проведли тренінги. На тренінгу «Як проводити урок з водних ресурсів», наприклад, познайомилися з методами неформальної освіти.  А на тренінгу «Гідрохімічний аналіз води» працювали з хімічними лабораторіями та дізналися, як проводити гідрохімічний аналіз води. Дізналися про громадський моніторинг якості водних ресурсів та його роль. Освоїли правила відбору проб води для аналізу компактної лабораторією та сучасні тенденції в оцінці якості води.  

Провели 10 транскордонних моніторингових та очисних візитів, під час яких учні перевіряли якість води, прибирали береги водойм від сміття, знайомилися зі школами своїх друзів-партнерів. 

Учителі проводили також уроки, локальні очисні та моніторингові кампанії. До речі, як показали дослідження, вода в Прип’яті та її притоках в основному нормальна, чого не скажеш про криничну в деяких селах району і Любешеві: у понад 50 відсотках джерел питної, звідки брали проби, вміст шкідливих речовин перевищує допустимі норми.

1
Водні інспектори прибирали береги водойм.
Водні інспектори прибирали береги водойм.

– Бачив розповіді про юних водних транскордонних інспекторів ув інтернеті. Це також робоча частина проекту?

– Авжеж. Ми створили сайт pry5.org., куди шкільні екологічні клуби з двох країн заносять дані своїх спостережень та мають можливість контролювати якість води один у одного. Цікавою була робота в в соціальних мережах. Там учні були залучені до фотоконкурсу. А ще цікавішим був інший захід – квест,  під час якого школярі поетапно виконували різні екологічні завдання.   

Крім того, розробили й видали практичний посібник із вивчення малих річок. Він побудований в ігровій формі, не завжди дає остаточні відповіді на запитання, над якими діти мають замислитись самі.

– Чим ще запам’ятаються «Транскордонні водні інспектори» любешівчанам?

– Інфраструктурною складовою реалізації проєкту було будівництво рекреаційного пункту «Коростинка». Таким чином на території ліцею села Деревок з’явились  ігровий майданчик, альтанки, закупили стільці, проектор та інше обладнання.

1
Рекреаційний пункт «Коростинка».
Рекреаційний пункт «Коростинка».

 

Транскордонна робоча група та експерти підготували план залучення громадськості до питань управління водними ресурсами басейну річки Прип’ять. У цьому документі визначили ділянки, де відбиратимуться проби з визначення якості води, вказані відповідальні структури за моніторинг стану природних водойм, визначені  напрямки подальшої діяльності шкільних екологічних клубів.

Омелян КОНОНЕЦЬ

 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024