Яку погоду любешівцям слід чекати після рекордного на тепло червня

04 Липня 2019, 13:14
Літо 1342
Літо

Автор «Книги рекордів Волині» Петро Кравчук ділиться своїми спостереженнями та прогнозами про погоду нинішнього літа.

На початку року багато народних синоптиків за прикметами передбачали холодне й мокре літо. Та яке ж те літо без тепла?! Все одно, що весілля без молодих.

Утім, нинішнє літо, як виявляється, зовсім не знало про ці прогнози. Тому після прохолодного й занадто дощового травня, коли навіть річки вийшли з берегів, чого не спостерігалося вже декілька років поспіль,  перший літній місяць із перших днів упевнено заявив про прихід літа. До того ж – теплого, а в окремі дні – і спекотного.

І ось результат: нинішній червень виявився найтеплішим в Україні за понад 130 років метеорологічних спостережень! Навіть на півночі Волинської області – у Любешеві – середня місячна температура становила 21,9 градуса (при нормі 16,7)!

У червні зареєстрували чотири температурні рекорди повітря в Луцьку, а в Любешеві аж шість (а з початку року – десять)! Протягом місяця дев'ять днів термометри і в обласному центрі, і в Любешеві показували температуру повітря 30 градусів і більше.

Найтеплішим на території області був день 16 червня: у Луцьку 33 градуси, а в Любешеві ще більше – 34,2 градуси! Найхолодніше було 1 червня: тоді вночі температура повітря знижувалася до 9,5 градуса в Любешеві і до 10,1 градуса в Луцьку.

Та, можливо, липень буде ще спекотливішим. Адже в перший же день усі шість волинських метеорологічних станцій зареєстрували рекордну температуру для цього дня. Найтепліше було у Світязі: 36,5 градуса! У Ковелі термометр зупинився на позначці 36 градусів, у Маневичах показував 35,8 градуса, у Любешеві – 35,4 градуса, а у Володимирі-Волинському – 34,5 градуса. Найменшу рекордну температуру дня зареєстрували в Луцьку – 32,4 градуса.

Перше липня визначне ще й тим, що перекрило температурний рекорд, який протримався… аж 72 роки! Чомусь подумалося, що я ось уже давно на пенсії, а цей «рекорд-трудяга» тримався з далекого 1947 року. Відразу напливають й інші запитання: «Чому в інші дні такий тривалий час (у людське життя!) температура повітря не може перевершити певну температурну межу? Інколи навіть тоді, коли температура повітря сусідніх днів є значно вищою? Це випадковість чи діє якась певна природна закономірність?». На жаль, відповіді не знаю.

Нинішні рекордні показники для Волині не випадкові. Причина їх криється в кліматичних змінах, які відбуваються в цілому світі. Подекуди такі зміни проявляються досить несподівано. Так, якщо, наприклад, у Європі останнім часом спостерігається аномальна спека, то в Мексиці (при тридцятиградусній спеці!) на п'ятимільйонне місто Гвадалахара обрушилася справжня заметіль – 30 червня там випав сніг…Дива тай годі!

Петро КРАВЧУК

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024