Дружина любешівського дідича вершила політику Європи

27 Серпня 2019, 10:02
Княгиня Анна Дольська 2124 Джерело: kray.org.ua
Княгиня Анна Дольська

Княгиня-галичанка Анна Ходоровська-Вишневецька,  вийшовши заміж за Яна-Кароля Дольського, стає володаркою любешівських земель, а згодом – першорядною політичною діячкою початку ХVІІІ століття.

Про це йдеться в статті, опублікованій на крайєзнавчо-турустичному порталі «Край».

Одна з найзагадковіших жіночих постатей в українській історії, орієнтовно народилася у Львові між 1661 і 1663 роками і була єдиною донькою в родині вихідця з Ходорставу (Ходорова) шляхтича зі спольщеного руського роду Кшиштофа Станіслава Ходоровського та Катерини Яблоновської, сестри великого коронного гетьмана Станіслава Яна Яблоновського. На час народження Анни її батько був львівським стольником.

Анні ще не виповнилося п’ятнадцять років, як її видали заміж за старшого від неї на 30 років князя Костянтина Вишневецького. Від цього шлюбу народилося троє дітей: двоє синів і донька. Проте в 1686 році її чоловік помирає, то ж згодом вона вдруге стає дружиною, цього разу князя Яна-Кароля Дольського. В подружжя народилася донька, котра незабаром померла. Невдовзі помирає і Дольський, тож красуня, як характеризували її сучасники, Анна менш як у 35-річному віці вдруге стає вдовою.

Читайте також: Піари з Любешева виховали інтелектуальну еліту держави

Досить швидко Анна стає персоною, яка активно включається в політичне життя тогочасної Речі Посполитої і, як виявиться, усієї Європи, чому сприятимуть її родинні зв’язкиз дядьком Станіславом Яблоновським та його донькою Анною – дружиною Рафала Лещинського. Їхній син Станіслав Лещинський стане польським королем.

Власне активна участь Анни Ходорівської в політичному успіху свого двоюрідного племінника як претендента на королівський вінець, привели її до ролі посередника між Станіславом Лещинським і гетьманом Іваном Мазепою. У цій справі йшлося передусім про перехід останнього на сторону шведського короля Карла ХІІ Густава.

Існує багато документів, які засвідчують важливу роль Анни Ходоровської-Дольської в перемовинах з  гетьманом Іваном Мазепою з метою його переходу від Петра І на бік Карла ХІІ.

Починаючи з 1705 року, після особистої зустрічі з гетьманом Мазепою в селі Біла Криниця на Волині на хрестинах доньки її сина Януша (гетьман був хресним батьком), Анна   підтримувала з ним постійні зв’язки, намовляючи до переходу на протилежний бік. І поставленої цілі вона в кінцевому результаті досягла. В той час навіть ходили чутки, що княгиня була не проти вийти заміж за Мазепу, і в них був роман. Проте після поразки під Полтавою гетьман помирає у вигнанні восени 1709 року, а через два роки – 6 травня 1711-го у Львові померла й Анна Ходоровська.

Анна Дольська була відома також як меценатка, фундувала храми, монастирі, бібліотеки. Зокрема, дала гроші на спорудження каплиці Вишневецьких у Латинській катедрі у Львові та будівництво костелу святого Антонія на вулиці Личаківській. У ньому до нашого часу зберігається її портрет.

Наталка РАДИКОВА

 

 

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром