Чи мешкала іспанська графиня на Любешівщині

13 Жовтня 2019, 15:15
Кармен-Наталена Дунін-Борковська 5052 Джерело: Facebook
Кармен-Наталена Дунін-Борковська

Якось до рук мені потрапила брошурка «Літературна карта Волині». Дивно, але знайшов у ній і портрет Наталени Королевої, яким було помічено село Бірки Любешівського району. А й справді, в автобіографії письменниця написала, що в ранньому дитинстві мешкала на Волині, у Бірках Великих, що під... Луцьком. Але ж Бірки Любешівські ніколи не носили назву «Великі», та й до Луцька від них далеченько. Щось тут не клеїлося. Нічого не дала і поїздка в це село. Ніякого графського маєтку ні там, ні поблизу не було. Де ж тоді він був, той палац-привид бабусі письменниці?

УТЕКЛА ВІД ІРАНСЬКОГО КНЯЗЯ-ДИПЛОМАТА

Не маючи упродовж багатьох століть своєї держави, чимало українців прославляли своїм талантом і майстерністю держави чужі, нерідко забуваючи при цьому материнську мову, відмежовуючись і відрікаючись од рідного народу. Але й траплялося навпаки  – представники  інших народів прославляли нашу націю.

Графиня Кармен-Альфонса-Фернанда-Естрелла-Наталена народилася 1888 року поблизу міста Бургос в Іспанії. Батько  – поляк із домішком литовської та скандинавської крові, мати іспанка. Після пологів мати маленької графині померла. Батько, граф Дунін-Бурковський, член Французької академії наук, віддав Наталену на виховання бабусі, а сам подався в довготривалу наукову експедицію.

 

Кастрильйо-дель-Валь – місцевість, де народилася майбутня українська письменниця
Кастрильйо-дель-Валь – місцевість, де народилася майбутня українська письменниця

 



Маєток графині Теофілії Дуніної був розташований у селі Великі Борки на Волині. Тут і прожила перші свої п'ять років Ноель (так називала її бабуся)  – вона ж майбутня українська письменниця Наталена Королева. Тут дівчинка вперше почула українські слова, навчилася говорити українською (звичайно, на побутовому рівні). З Борок дівчинку відправили назад до Іспанії.

 

Книжка про Борки Великі
Книжка про Борки Великі


 

І розпочалися її мандри світом, сповнені пригод і яскравих вражень: була вихованкою монастирської школи в Піренеях, придворною дамою в королівському палаці Мадрида й подружкою майбутнього короля Іспанії Альфонса XIII, ученицею Миколи Лисенка в Києві, студенткою консерваторії в Санкт-Петербурзі. У російській столиці дівчина закохалася в іранського дипломата  – князя Іскандера, заручилася з ним і поїхала в Персію. Проте перською княгинею так і не стала  – втекла від нареченого перед самим весіллям, бо не захотіла приймати іслам. Повернулася в Іспанію, в Мадрид, де в неї закохався колишній дитячий друг, а тоді вже король Альфонс. Але на вимогу королеви-матері Наталену проганяють із країни. Вона оселилася в Парижі, де й розпочалася її літературна діяльність. Зрозуміло, писала перші твори французькою. Відомий тамтешній прозаїк Анатоль Франс пророкував їй велике літературне майбутнє у Франції. Та невгамовна на пригоди й мандри її доля вчинила по-іншому, змусивши юну графиню знову вирушити в Україну  – до Києва, де помирав тяжко хворий батько. На дніпровських пагорбах і застає її Перша світова війна, перекривши дорогу назад у Європу. Наталена одягає вбрання сестри-жалібниці й іде на службу до російської армії. За три роки війни дівчина кілька разів була пораненою, перехворіла на тиф і отримала солдатський хрест «За хоробрість». А ще  – судженого. Так, саме на війні вона нарешті вийшла заміж, і ви не повірите за кого! За колишнього свого нареченого, від якого втекла перед шлюбом. Князь Іскандер воював у так званій Дикій дивізії горців, от вони випадково і зустрілися.

 

Юна графиня Кармен-Наталена
Юна графиня Кармен-Наталена


 

ІСПАНКА СТАЛА УКРАЇНКОЮ

Та пригоди й випробування тепер уже княгині на заміжжі не скінчилися. Через півроку Іскандер загинув на фронті. Де лише не носили дороги війни й розрухи юну вдову: Варшава, Київ, Прага... У чеській столиці і сталася остаточна українізація Наталени, до якої, якщо можна так сказати, посприяв другий її  чоловік  – Василь Королів, український емігрант, а за покликанням  – фольклорист, іконописець і письменник, що підписувався псевдонімом Старий. Чоловік не лише українізував свою незвичайну дружину, але й підштовхнув і направив її в русло українського письменства. Відомим же її ім'я зробили повісті «Без коріння» і «Предок». Померла письменниця 1966 року.

 


 

Повертаючись до загадки розташування маєтку предків Наталени, літературознавець із Торонто Марко Роберт Стех, котрий підготував для телебачення ряд літературних портретів українських митців і серед них  – розповідь про Наталену, вважає, що в містечку Великі Бірки під Тернополем. Проте і там слідів маєтку Дуніних-Бурковських не знаходиться в жодних історичних нарисах місцевих краєзнавців. Про це запевнив мене, зокрема, і великобірківський селищний голова Роман Мацелюх, з яким я зв'язувався по телефону.

«Як би нам не хотілося, щоб доля відомої письменниці була пов'язана з нашими Бірками, та, на жаль, вона тут бути не могла, бо її бабуся володіла землями в Російській імперії, а наш край належав тоді Австро-Угорщині», пояснив Мацелюх, до речі, також краєзнавець і автор книжки про це містечко.

Де ж тоді розташована та мальовнича волинська місцевість, яку описала Наталена Королева в повісті «Без коріння», розповідаючи про своє раннє дитинство? Поки що залишається загадкою.

 

Наталена Королева
Наталена Королева

 


Микола ШМИГІН
 

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024