«З дитинства знав, що матиму творчу професію», – Валентин Видерко

08 Січня 2021, 15:34
Валентин Видерко 4502
Валентин Видерко

Любешівець дійшов до фіналу престижного міжнародного конкурсу дизайнерів.

Валентин Видерко – молодий  дизайнер із Любешева, один із переможців конкурсу DOTYK NATKNENNYA-2019. В інтерв’ю він розповів, як почуття стилю та любов до дизайну розвинулись у професію.

Як Ви прийшли до дизайну?

– З дитинства я знав, що матиму творчу професію. Навчався у Львівській Національній Академії Мистецтв. При  вступі в навчальний заклад стояв вибір між монументальним живописом та дизайном. Десь в останній момент, мабуть, на підсвідомому рівні, я обрав дизайн. Мені подобається працювати з об’ємом і створювати речі, якими  люди можуть користуватися щодня. Наразі я один зі співавторів дизайн-студії житла FUTURIO.

До конкурсу DOTYK NATKHNENNYA вже були конкурси?

– Для мене участь у конкурсі саме з предметного дизайну була першим досвідом. Проте до цього я вже спробував  свої сили та отримав перемогу в конкурсі «Будинок майбутнього» від компанії MERX. Це була гарна можливість  наочно продемонструвати, що таке будинок майбутнього та яким має бути його дизайн.

Читайте також: Любешівець став переможцем всеукраїнського конкурсу дизайнерів

Конкурс DOTYK NATKHNENNYA переріс у ще один творчий виклик - Вам випала можливість брати участь в  RED DOT Desing Award. Що це для вас означає?

– Дійсно, як Ви вже зазначили, це насамперед виклик. Виклик для мене, як дизайнера, виклик моїй діяльності.  RED DOT Desing Award – це визнання професійною спільнотою, можливість виходу на міжнародний рівень,  можливість показати, на що я здатен.

У конкурсі RED DOT Ви вийшли у фінал, які враження?

– Вихід у фінал для мене велике досягнення! Я вдячний DOTYK NATKNENNYA, які подарували мені можливість спробувати свої сили у RED DOT. Я навіть не очікував такого. А тепер, коли я у фіналі, виникають доволі азартні відчуття…. Адже хочеться іти далі - до перемоги.

Чим цікавий конкурс від виробника?

– Перш за все це діалог між виробником та дизайнером. Важливо зрозуміти, чого хоче компанія, які предмети вона  очікує побачити від дизайнера. Якщо ви вгадаєте і концепт сподобається компанії, то і результат не змусить себе  чекати. Не варто боятися помилок, потрібно просто працювати далі й іти до мети. Вже заради оцінки виробником та  коментарів щодо твого концепту слід брати участь у таких конкурсах, як DOTYK NATKHNENNYA. Адже ідея без реалізації, так і залишається лише ідеєю. Чимало концептів так і помирає, не побачивши світу. А такі конкурси надають можливість реалізовувати дизайнерські ідеї в реальні речі, якими користуються люди.

– Шлях дизайнера має на увазі постійне генерування ідей. Що допомагає Вам підтримувати творчий вогонь і  не опускати руки?

– Думаю ті моменти, коли ти бачиш і торкаєшся результату своєї праці. Щоб домогтися очікуваних результатів,  необхідно постійно працювати й ніколи не опускати рук. Перш ніж задуманий концепт стане реальним предметом,  яким би ви хотіли його бачити, буде витрачено чимало часу й нервів. Але не відступайте! Тільки так, а не інакше!

– Чому одні концепти перемагають у конкурсах, а інші, так і лишаються нереалізованими?

– Думаю невідповідність критеріям виробництва відсікає значну кількість робіт.

– Як сучасним дизайнерам продати свої роботи?

– Виходити на публіку. Презентувати свої роботи та звісно налагоджувати співпрацю із виробниками. Такі конкурси як  DOTYK NATKHNENNYA - чудова платформа для цього.

– На кого Ви рівняєтеся в професійній сфері?

– Я б не сказав, що маю певних кумирів. Смаки з часом змінюються. Але я завжди слідкую за дизайнерами та  архітекторами, роботи яких водночас прості та складні, функціональні, та не несуть декору заради декору.

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024