Гірки: школярам провели лекцію «Захист прав споживачів»

14 Березня 2018, 14:17
Урок на тему: «Захист прав споживачів» 2217
Урок на тему: «Захист прав споживачів»

Начальник Любешівського бюро правової допомоги Едуард Гречко провів урок для учнів 9-11 класів Гірківської ЗОШ на тему: «Захист прав споживачів».

Урок відбувся у вівторок, 13 березня, - повідомляє сайт Любешівської РДА.

Учням надали інформацію про права споживачів у разі придбання ними товару неналежної якості у разі виявлення протягом встановленого гарантійного строку недоліків. Зокрема їх проінформували, що споживач має право вимагати:

  • пропорційного зменшення ціни;
  • безоплатного усунення недоліків товару в розумний строк;
  • відшкодування витрат на усунення недоліків товару.

За кожен день затримки виконання письмової вимоги про надання товару аналогічної марки та за кожен день затримки усунення недоліків понад встановлений строк (чотирнадцять днів) споживачеві виплачується неустойка відповідно в розмірі одного відсотка вартості товару.

Споживач має право на обмін товару належної якості протягом чотирнадцяти днів, не рахуючи дня купівлі, якщо триваліший строк не оголошений продавцем.

Також представили перелік товарів, що не підлягають обміну. Серед них:

  • їжа;
  • напої;
  • ліки;
  • медичні засоби;
  • предмети санітарної гігієни та ін.

Зокрема начальник бюро розповів про обмін непродовольчого товару належної якості на аналогічний у продавця, в якого він був придбаний, якщо товар не задовольнив його за формою, габаритами, фасоном, кольором, розміром або з інших причин не може бути ним використаний за призначенням. 

Також для обговорення учням представили 8 типових ситуацій, з якими часто стикаються споживачі.

Начальник бюро провів правовий аналіз ситуацій та дав відповіді на поставлені питання, де на думку школярів порушуються їхні права.

На завершення уроку, Едуард Гречко розповів про діяльність бюро правової допомоги, його основні завдання. Він пояснив дітям, які правові послуги включає безоплатна первинна та вторинна правова допомога, хто є суб’єктом права на безоплатну вторинну правову допомогу та який порядок звернення за її наданням.

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024