Любешівці ділилися досвідом у Хелмі

17 Травня 2018, 16:36
1590

На днях директор національного природного парку «Прип'ять-Стохід» Олександр Сащук і його заступник Михайло Химин повернулися з Польщі, де брали участь у міжнародній конференції. Про це повідомив сам очільник заповідника.

Чому представників парку, розташованого на теренах Любешівщини, запросили на екологічний форум, неважко здогадатися, адже на конференції науковці Центральної Європи розглядали проблеми Полісся, зокрема оцінювали природничий потенціал лісового краю, а також ділилися досвідом, як потрібно його використовувати й охороняти.

Відбулася конференція в Хелмі. Організатори приурочили її до 35-річчя утворення чотирьох місцевих поліських ландшафтних парків, Серед доповідачів був і Олександр Савчук. Він розповів учасникам про природничу та  культурну спадщину НПП «Прип'ять-Стохід». Зокрема, як у парку подбали про збільшення чисельності популяції рідкісних пернатих, а саме:синиці білої, гоголя, пісочника великого та крячка малого, очеретянки прудкої. Для цього працівники вже понад десять років встановлюють у заплавах річок та озер штучні гнізда, а ще скошують осоку, вирубують чагарники та іншу рослинність у місцях гніздування цих птахів. Розроблені і діють і програми захисту зникаючих видів рослини.

Так, ліннея північна занесена до усіх трьох видань Червоної книги України. Найчастіше вона трапляється в Карпатах, проте виявили її місцезростання в НПП «Припять-Стохід» - в  соснових лісах урочища  Бучинська дача. Нині це єдине реально існуюче місцезростання виду на рівнинній частині України. Площа місцезростання виду входить у систему постійних пробних площ, яка закладена у 2010 р. площею 0,1га. Втілюється в життя і проект «Фундук»: 2013 року паркові було передано 350 штук дворічних саджанців фундука сорту Ата-Баба для створення плантацій та з подальшою безкоштовною передачею такої ж кількості саджанців громадським організаціям, фізичним особам та іншим.

Підсумовуючи свій виступ, Олександр Сащук зазначив, що на вразливих руслово-заплавних руслових системах  поліських річок доцільніше проводити першочергові заходи з видалення частини рослинності за допомогою плавучої амфібії «Truxor» у пізньо-літньо-осінній період та запровадження довготривалого комплексного моніторингу. Відтворення таких ділянок сприятиме оптимізації всього комплексу біорізноманіття, у тому числі і рідкісного, а також сприятиме гідрогеологічній ситуації в регіоні. Пріоритетними ж напрямками щодо збереження видів рослин і тварин, природних середовищ, на його думку, є:

- відтворення цінних природних комплексів – елементів типових і унікальних для Західного Полісся лісів або їх ділянок, зокрема у заповідних зонах;

- відтворення ключових ділянок місць зростання рідкісних видів флори та рослинних угруповань, концентрації місць з наявністю рідкісних видів тварин та заходи з мінімізації впливу на них у інших місцях;

- відтворення старих русел і частково деградованих під антропогенним впливом русел з метою оптимізації функціонування руслово-заплавного комплексу;

- реалізація заходів на відтворення рідкісних видів тварин, занесених до Червоної книги України,

- відтворення типових та рідкісних типів лісів або їх елементів при веденні лісогосподарської діяльності.

 








Коментарі
20 Травня 2018, 17:45
Холм<br/>Ряшів<br/>Краків<br/>Перемишль
Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024