У Любешеві відмивають гроші через початкові школи та ліцеї, – ЗМІ

13 Листопада 2018, 15:11
У Любешеві відмивають гроші через початкові школи та ліцеї, – ЗМІ 4714
У Любешеві відмивають гроші через початкові школи та ліцеї, – ЗМІ

На державних закупівлях Відділ освіти, молоді та спорту Любешівської районої державної адміністрації та Управління гуманітарної політики Любешівської селищної ради зробили дуже «мудру» схему.

Що, здавалося б, спільного між цими двома різними організаціями? – відповідь на це питання шукало Громадське.Волинь.

Начебто й нічого, якби не одне але. Ці організації в один час оголосили закупівлі на телевізори для навчальних закладів:


1

У цих організаціях чомусь майже на 100% подібна тендерна документація, та і в тендерних комітетах був один і той самий секретар Лащ Г. М., що вже є досить підозрілим.

А найцікавіше те, що технічні вимоги, які були потрібні цим двом організаціям, підпадали на телевізори з операційною системою web O.S., яку розробила, запатентовала і використовує компанія LG. І наче б все зрозуміло, технічні характеристики були чітко представлені, що пропонувати теж ясно.

Журналіст зателефонував за контактним номером і проконсультувався з представником управління гуманітарної політики Любешівської селищної ради, який підтвердив те, що техніка має бути така, як описано в документації і ніяка інша (запис телефонної розмови додаю). То чому ж признають переможця фірму ПП «Європа схід» з дешевою китайською технікою, що не відповідає їхнім же технічним вимогам??? Для чого відхиляти інших учасників, які пропонують якісні телевізори відповідних характеристик марки LG за подібною ціною, і навіть дешевшою?

Очевидно, тому що в хід пішов «відкат» тендерному комітету, і вони не зможуть нічого покласти собі до кишені, якщо куплять школярам якісну техніку. І так, з допомогою калькулятора можна підрахувати, наскільки ж переплатили платники податків, що наповнюють бюджет.

Отже, телевізор, що запропонувало ПП «Європа схід» – це Ergo 49cu6549, який коштує в інтернеті близько 10 тисяч гривень. Тобто, для управління гуманітарної політики Любешівської селищної ради та для відділу освіти, молоді та спорту Любешівської районої державної адміністрації цією фірмою буде продано загалом 47 телевізорів з кріпленням на суму 684 744 гривні, а ринкова ціна цих телевізорів – 470 тисяч гривень + настінне кріплення.

Тобто, у дітей вкрали як мінімум 214 744 гривні. Також варто звернути увагу на те, що ціни на цю модель телевізора журналіст знайшов просто в інтернеті, і вона є роздрібною, а фірма їх закупляє оптом. Тому, імовірно, до майже 215 тисяч гривень можна ще сміливо додати від 25 до 35 тисяч гривень.

Правильно, для чого економити бюджет, зменшуючи свої потреби (змінити умови закупівель, щоб підходили і китайськи телевізори) чи дійсно купити якісне (що буде служити роками, а не через 2 роки поламалося, і оголошували новий тендер), якщо можна вбити два зайці відразу: і дешеві купити, і гроші відмити, і через 2-3 роки знову оголосити закупівлю, бо все поламалося, і знову спочатку.

Бюджет, що виділяє обласна чи районна рада на ліцеї та школи, можна витратити з розумом – і коштів вистачить ще і на обігрівачі, нове освітлення, нові туалети, парти, підручники… та купу речей можна знайти.

Коментарі
13 Листопада 2018, 19:43
Гріш ціна компетентним органам.якщо ці дії залишаться безкарними.Батьки цих обділених дітей можуть тільки між собою собачитись,а щоб проти ВЛАДИ виступити,зась.
14 Листопада 2018, 22:52
Зайдіть на любий інтернет магазин і відразу зрозуміло хто правий. Відайте вкрадене у дітей!
15 Листопада 2018, 13:03
Для освіти Любешівщини це не новина. Роками відмивають гроші безнаказано. <br/>А візьміть додаткові зошити для 1-4 класів. Закупляє методист тисячами і продає в себе вдома в гаражі. Має при цьому тисячі прибутку. Започаткував це Шукалович М. М. із своєю дружиною. А потім Шукаловича Світлана Михайлівна (звідти оптом беруть ті зошити) нагороджує путівочою на відпочинок.
Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024