Батькам пояснили, навіщо і як боротися з поборами в школі

01 Вересня 2019, 10:12
1087

Керівництво школи не має права вимагати в батьків додаткові грошові «внески» на ремонт та інші потреби. Кошти має виділяти місцева влада.

Про проблему шкільних поборів ув Україні і про те, як правильно з ними боротися, розповів співзасновник громадської організації «Батьки SOS» Роман Бондаренко – пише Обозреватель.

«Батькам потрібно пам'ятати, що вони віддають дітей до комунальних навчальних закладів. Тобто це державний заклад, за навчання в якому батьки вже один раз заплатили – коли заплатили податки», – наголосив Бондаренко.

За його словами, оптимальний розподіл і використання цих податків, в тому числі на потреби школи – вже завдання місцевої влади. Якщо адміністрація школи починає збирати гроші, вона стимулює безвідповідальність органів місцевої влади. Органи місцевої влади знають, що, якщо вони не виділять грошей на ремонт школи, це зроблять батьки.

«Батькам потрібно йти до директора, а директор має подавати бюджетні запити до органів місцевої влади і вимагати кошти для фінансування школи. Не від батьків, а від влади», – порадив активіст.

Бондаренко уточнив, що в деяких випадках допускається збирання коштів на якісь поточні витрати в класі. Наприклад, привозять бутильовану питну воду. Або організовують якісь подарунки для дітей. Але таке поняття як «фонд школи» взагалі не повинно існувати. Це дає підстави для зловживань як з боку органів місцевої влади, так і з боку керівництва школи.

Якщо проблема виникла, Бондаренко порекомендував вирішувати її спочатку із завучем і директором. А за відсутності реакції з їхнього боку – звертатися до правоохоронних органів, до місцевого департамент освіти і далі по ланцюжку, аж до освітнього омбудсмена.

«Я би також радив батькам переводити це з розмов у письмові заяви і скарги. Якщо є письмовий документ, на нього потрібно реагувати і надавати відповідь. Тоді це вже має більшу вагу. І цю відповідь можна буде потім використати», – додає він.

На питання, як батькам-активістам не стати «ізгоями» в такій ситуації, Бондаренко відповів, що якщо ви вже почали боротися в цій школі, то не варто її міняти. Якщо ви перемогли, ви таким чином показали дитині приклад – що є позиція і цю позицію треба захищати... Іноді навіть корисно, коли дитина перебуває в такому «ворожому» середовищі. Може вирости майбутній лідер.

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024