У Любешеві досі ностальгують за Радянським Союзом і його символами

18 Січня 2020, 12:25
Олег Кух (перший ліворуч) в одному ряду з автором книжки 3513 Джерело: facebook.com
Олег Кух (перший ліворуч) в одному ряду з автором книжки

Любешівчани в соцмережах обурюються презентацією книжки, яку проспонсорував кум Путіна.

17 січня в Центрі культури та дозвілля Любешівської селищної ради відбулася презентація книжки любешівця,  спонсором видання якої є політик Віктор Медведчук, відомий українцям як кум Путіна та проросійською діяльністю.

Ця подія викликала в любешівчан-патріотів й учасників війни на Донбасі невдоволення, а почасти – обурення та гнів.

«Доки на фронті кожного дня гинуть військові - в маленькому містечку на Волині йде пропаганда «величного совєцького», – пише Ольга Дарчич-Корець.

Яку літературу може фінансувати той, запитує вона, хто змусив назавжди мовчати Василя Стуса?

«Говорили про те, що декомунізація – це зло і т.д. Щиро дякували ДОБРОДІЮ Медведчуку та іншим. Були присутні вчителі. Звісно, і дітей для масовки привели. .. Любешів – маленький  центр комунізму. І це не без підтримки селищного голови, опоблоку і російської церкви, яка вперто називає себе українською! Скільки крові буде пролито ще? Інформаційна війна в розквіті сил!» – обурюється дописувачка.

Марта Дем’янчук свій допис про презентацію назвала «Пропаганда антидержавницьких ідей на Любешівщині». Подаємо його в скороченому вигляді:

«Завітали з Олександром на презентацію пропагандистської книжки «Вистояли й перемогли», автором якої є Петро Бущик колишній перший секретар Волинського обкому Компартії України.

Присутніх на заході було понад 50 осіб, включаючи депутатів, священника московського патріархату, ідейних комуністів, працівників освіти і школярів, котрі замість того, аби вчитися за навчальним планом, змушені були слухати історії про «пабєду» й «ворогів трудового народу».

Одному з перших надали слово Олегу Чикиді, депутату від «Опозиційної платформи – За  життя». Якщо коротко, його промова склалася зі слів удячності автору за опис «подвигів героїв червоної армії» та глибокого обурення через намагання влади відібрати в них 9 травня та комуністичні символи.

Мав нагоду виступити й Олег Кух, голова селищної ради, котрий з великим захватом, як історик і один зі спонсорів, розхвалював пропагандистську книжку, не приховуючи своєї прихильності до колишнього комуніста.

Чи згадується в книжці про українську повстанську армію, котра також унесла велику лепту в боротьбу з німецькими загарбниками? Очевидно, що ні. Бо для Петра Бущика упівці — це прибічники нацистів, вороги «совєцького трудового народу».

Далі ведучі запросили на сцену священника української церкви. Але вийшов чомусь представник московського патріархату... Невже не можна називати все своїми іменами? … Весело бачити на презентаціях священників, в той час, коли за радянських часів совєти, переслідуючи християн, палили церкви...

Останнім же слово мав сам автор.  Він щиро дякував за фінансову підтримку у виданні книжки своїм спонсорам, зокрема, як він виразився, «київському добродію Віктору Медведчуку»...

Не знаю навіть, як ми досиділи до самого кінця, бо люті не було меж.

Після його останніх слів Олександр вигукнув «Слава Україні!», на що не отримав жодної відповіді, лише погляди презирства. За декілька секунд між ним і Бущиком виникла словесна перепалка, під час якої в сторону Сашка полетіли погрози збоку присутніх. Після його обурливих слів про те, що він в лавах полку «Азов», віддаючи найкращі юні роки, воював не за те, аби тут пропагували ворожу Україні ідеологію, прибічники комуніста й, грубо кажучи, неадекватні жінки намагалися вигнати його з приміщення.

Прийшовши додому, дізналися, що до нас прямують поліцейські. Як виявилося, Петро Бущик написав заяву, в котрій йдеться про те, що Саша буцімто зірвав захід, образивши його своїми висловами. Уявляєте, людину образило гасло «Слава Україні!». Що ж, буває...

Я, як уродженка Франківщини, не могла навіть подумати, що з упівського краю на Волині залишилась лише назва. Місце, де не поважають українських добровольців, де надають слово особам з ворожої українській ідеї партії, де ідеалізують катів і вбивць українців, де досі прагнуть ходити до московських попів, котрі освячують зброю ворогу, де ностальгують за совком, його символами... Совком, котрий десятиріччями нещадно трощив українську державність».

Любешів не є центром комунізму. зауважує в коментарях до першого допису Віталій Боснюк,турбує інше – спроба поширення такої чуми як «рюській мір». Одні прийшли через ідеологічні мотиви, інші – тому що запросили, тощо... А найбільш огидно, що притягнули дітей на чолі з учителем.

«Допис дуже правильний. Потрібно дати широкий розголос даній події і правову оцінку зі сторони правоохоронних органів» – пропонує він.

Читайте також: Кум Путіна проспонсорував книжку любешівця

Коментарі
18 Січня 2020, 15:29
Якщо в суспільстві є патріоти, то мають бути і ідіоти, тобто комуністичноподібні. Все нормально
Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024