Посівна 2020: поради відомого любешівського аграрія

12 Квітня 2020, 16:46
Микола Мандзик 914 Джерело: lubeshivska.gromada.org.ua
Микола Мандзик

Завідувач відділу польових досліджень філії Українського інституту експертизи сортів рослин Волинського обласного державного центру експертизи сортів рослин Микола Мандзик розповідає про особливості цьогорічної посівної кампанії.

Микола Мандзик – неординарна людина, професіонал своєї справи, досвідчений, успішний господарник і керівник. Про це йдеться на сайті Любешівської ОТГ.

Головною особливістю погодних умов 2020 року, вважає він, є дефіцит глибинної ґрунтової вологи, який може мати негативний вплив на формування майбутнього врожаю. Важливим є недопущення непродуктивних втрат вологи.

Сівбу ранніх культур в умовах цього року слід починати відразу з настанням фізичної стиглості ґрунту, не чекаючи підвищення температури до оптимальної та не допускаючи при цьому розриву між культивацією та сівбою.

Особливої уваги, за словами Мандзика, заслуговує післяпосівний догляд, це перш за все, контроль забур’яненості за допомогою гербіцидів. Під ярові зернові культури обов’язково вносять добриво, в якому важливе значення має азот. Доза внесення азоту повинна становити 45-60 центнерів на гектар, а на землях з низькою родючістю – 60-80. При цьому, на відміну від озимих культур, 50% дози під ярі культури необхідно внести під час сівби. Друге підживлення проводиться в період після закінчення  фази  кущіння.

Як запевняє аграрій, високу врожайність культур можна отримати лише за підбору  перспективних, високопродуктивних сортів. Зокрема, на землях Любешівщини, при чому як на мінеральних, так і на торфоболотних ґрунтах, добре зарекомендували себе такі сорти вівса ярого, як «нептун» та «чернігівський 28». Вони високоврожайні, що підтверджує середня врожайність за три останні роки, –  48 центнерів з гектара. А також стійкі до осипання та вилягання, що є дуже важливим для вирощування на торфоболотних ґрунтах.

За останні декілька років цікаві результати отримані при посіві на торфоболотних ґрунтах таких культур, як пшениця яра та тритикале яре. Хоча за врожайністю ці культури поки що поступаються перед вівсом ярим, але цінність зерна за кормовими та іншими показниками суттєво вища.

 

Читайте також: На Любешівщині відновлюється сортовипробування

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024