Фотомисливець показав свої «трофеї», які здобув на Любешівщині.

02 Червня 2020, 16:38
Синиця біла зі Сваловичів 2120 Джерело: Олександр Кукшин
Синиця біла зі Сваловичів

Киянин «уполював» на об’єктив своєї фоторушниці рідкісну пташку України

На початку травня на території ННП «Прип'ять-Стохід», у селі Сваловичі, полював із фоторушницею на рідкісних птахів колишній працівник національного природного парку «Цуманська пуща» киянин Олександр Кукшин. Розповідь про мандрівку на Полісся та світлини він публікує на своїй фейсбук-сторінці.

Головною його метою, зазначає, було вполювати рідкісний вид птаха – синицю  білу, яку в Україні можна зустріти лише на крайній півночі Волинської та Рівненської областей.

Загальна чисельність цього виду в Україні не перевищує 10-12 гніздових пар. Якщо зобразити на карті українську частину ареалу цього виду, вийде полігон розміром 20-25 кілометрів, що прилягає до кордону і Білоруссю. Основна ж частина ареалу в Центральній і Східній Білорусі та в широкій смузі Центральної Росії – аж до Уралу.

За сприятливої погоди кожен ранок Олександра починався з фотополювання за цією унікальною птахою, на стільки спритною та боязкою, що вдалий кадр потребував неабиякого старання й удачі. Загалом, три він дні займався виключно синицею, намагаючись зібрати якомога більше інформації, вникнути в поведінку та спосіб життя цього дивовижного птаха.

Нажаль, зазначає Олександр, чисельність синиці у Сваловичах цього року впала. Якщо торік  на території села він чітко нарахував чотири пари, то нині – лише дві. До того ж, одна з виявлених пар була гібридною. Біла синиця виявляла шлюбний інтерес до синиці блакитної. Разом вони гасали, мов божевільні, по селу, виконуючи химерні фігури вищого пілотажу між гілками дерев, що дуже ускладнювало якісну зйомку.

Читайте також: Яких птахів «уполював» у Сваловичах фотомисливець із Києва

 








 

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024