Любешівська громада взяла участь в обговоренні новацій податкового та бюджетного законодавства

16 Грудня 2021, 13:15
Любешівська громада взяла участь в обговоренні новацій податкового та бюджетного законодавства 455
Любешівська громада взяла участь в обговоренні новацій податкового та бюджетного законодавства

Любешівський селищний голова Олег Кух 14 грудня взяв участь у обговоренні новацій податкового та бюджетного законодавства у 2021-2022 роках.

Про це повідомляють у Любешівській селищній раді.

Захід провели в рамках Проєкту USAID «ГОВЕРЛА», партнером якого є Любешівська громада, спільно з Асоціацією міст України.

На дискусійному майданчику представники Міністерства розвитку громад та територій України, Волинської облдержадміністрації, представники місцевих територіальних громад, а також експерти обговорили позитиви та негативи законодавчих ініціатив у сфері податкового та бюджетного законодавства, зокрема податкову політику та бюджетне забезпечення територіальних громад на 2022 рік.

Під час обговорення очільник нашої громади Олег Кух порушив питання щодо надання інфраструктурної субвенції територіальним громадам, яка чомусь для Волинської області була в декілька раз нижчою, ніж для інших областей. Перш за все селищного голову цікавило, чи будуть облдержадміністрацією передбачені кошти на інфраструктурну субвенцію у 2022 році, оскільки у держбюджеті вони є, і чи буде прийнятий чіткий порядок використання та розподіл цих коштів, щоб на місцях фахівці розуміли і бачили за якими критеріями вони розподіляються.

Своєю чергою Ігор Чуліпа, заступник голови Волинської обласної державної адміністрації, зазначив, що, на жаль чіткого розподілу та порядку використання цих коштів немає, однак ведеться робота з Офісом Президента в цьому напрямку, хоча вже на сьогодні відомо, що не вистачає коштів профінансувати перехідні об’єкти, зменшилось й планове фінансування ДФРР. А також зазначив, що наразі в облдержадміністрації працюють над залученням субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на реалізацію об’єктів соціально-культурної сфери. Державне фінансування передбачається й на модернізацію харчоблоків, пожежну безпеку у закладах освіти, продовжуватиметься комп’ютеризація шкіл, інше.

Під час обговорення учасники озвучували й думки щодо справедливого підходу до ПДФО – як за місцем проживання найманих працівників, так і за  місцем реєстрації підприємства, загалом присутні обговорили та проаналізували фінансову спроможність громад та ефективні інструменти залучення додаткових коштів та їх освоєння. Завершився захід оглядом проєкту змін до Конституції України щодо децентралізації влади.

 

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024