На Любешівщині стартував проєкт «Сестра медична громади»

22 Листопада 2023, 11:00
Стартував проєкт «Сестра медична громади» 974
Стартував проєкт «Сестра медична громади»

Любешівську громаду відібрали для участі у пілотному проєкті.

21 листопада очільник громади Олег Кух взяв участь у роботі «круглого столу». Про це повідомляють на сайті громади.

Захід відбувся на базі Центру первинної медико-санітарної допомоги у форматі дослідження та невимушеній атмосфері спілкування.

Серед учасників – директорка Центру розвитку медсестринства Міністерства охорони здоров’я Катерина Балабанова та національна консультантка з Медсестринства та акушерства офісу ВООЗ в Україні Павліна Гук. Цільова аудиторія – медпрацівники первинки.

Діалог був досить конструктивним, адже даний захід став місцем обміну різними думками й обговоренням  проблем та  викликів, з якими доводиться стикатися медичним сестрам щодня у своїх населених пунктах. 

Серед ключових: доступність автобусного сполучення, надання якісних медичних послуг, утримання сільських медичних установ та інше.

Окрім того, селищний голова порушив перед представниками головного органу охорони здоров’я держави та ВООЗ питання щодо застосування коефіцієнта оплати послуг так званих «пакетів здоров’я». 

За його переконанням, на специфіку окремих сільських територій, як і гірських районів, має бути застосований корегувальний коефіцієнт щодо оплати гарантованого пакету медичних послуг в первинній ланці. 

Адже ефективність роботи медичного працівника безпосередньо пов’язана з рівнем заробітної плати. З прийняттям відповідних розпорядчих документів щодо встановлення мінімальних рівнів оплати праці адміністрація ЦПМСД вимушена вживати певних заходів, аби вкластись у пакет медичних послуг, гарантованих державою, та забезпечити оплату праці медиків. 

А відтак тримати баланс між збереженням/скороченням медперсоналу та забезпеченням медичних послуг і гарантій.

Разом з тим очільник громади висловив готовність впроваджувати новацію та продовжити подальшу співпрацю у реалізації експериментального проєкту, який посилить роль медичної сестри в громаді.

Довідково: На Волині, за словами голови Волинської обласної ради Григорія Недопада, для реалізації пілоту обрали три громади: Любешівську, Ратнівську та Камінь-Каширську. Новація націлена на підвищення якості надання медичних послуг мешканцям територій з населеними пунктами, які значно віддалені від центрів первинної медичної допомоги. 

Суть проєкту – у підготовці для таких громад сімейних медсестер з додатковими компетенціями та повноваженнями, завдяки яким жителі могли б отримувати великий перелік медичних послуг без потреби долати довгу дорогу до амбулаторій.

Читайте також: Голова Любешівської селищної ради привітав краян з Днем Гідності та Свободи

 

 
Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024