Загиблому воїну із Седлища просять надати звання Героя України

30 Січня 2024, 16:04
Віктору Бурдаку просять надати звання Героя України 552
Віктору Бурдаку просять надати звання Героя України

Розпочався збір підписів для надання найвищої державної нагороди Віктору Бурдаку, який загинув, захищаючи Батьківщину від російської агресії.

Відповідну петицію оприлюднили  на сайті Офіційного інтернет-представництва Президента України 29 січня. 

У петиції, зверненій до Президента України від ініціаторки Ірини Загорської з проханням надати начальнику відділу державної охорони  національного парку «Припʼять-Стохід», головному сержанту, командиру стрілецького відділення Віктору Бурдаку (позивний «Єгер») звання «Герой України», зокрема, розповідається і про його життєвий і бойовий шлях.

«Віктор Іванович Бурдак народився 29 січня 1967 року в селі Седлище на Любешівщині. Здобув освіту у зооветеринарному технікумі. Він мав за плечима серйозний військовий досвід, пройшов гарячі точки в Афганістані. Отримав звання «старшина» та був нагороджений медаллю «За бойові заслуги», також мав нагороди «Учасник Афганської війни» та «За звитягу» від Української спілки ветеранів Афганістану»,– пише ініціаторка петиції.

З 2003 року працював у Регіональному національному парку «Припʼять-Стохід» інспектором парку, ідеться далі, а після створення національного природного парку «Припʼять-Стохід» Віктор став  начальником відділу державної охорони природно-заповідного фонду.

У 2014 році, коли розпочались події на сході України і ворог посягнув на її незалежність, Віктор Бурдак добровольцем став на захист рідної землі. 

«Щоб не допустити російського агресора на Волинь, краще зупинити його якомога далі від домівки. І подумати не міг, що через 30 років знову візьму зброю до рук, але потрібно захищати Україну», – говорив він.

Понад рік Віктор брав участь в АТО на території Донецької та Луганської областей у складі 25-ї Дніпропетровської десантно-штурмової бригади. Під час служби був відзначений нагородами «Учасник АТО», «За участь в антитерористичній операції», «Ветеран війни».

24 лютого 2022 року мудрий і досвідчений воїн Віктор Бурдак знову добровольцем став на захист своєї землі. Він не міг вчинити інакше, бо вважав, що свій військовий досвід у боротьбі з ворогами мусить передати молодшим. 

Головного сержанта Віктора Бурдака призначили командиром третього відділення четвертого взводу роти охорони. На початку він ніс службу на території Любешівщини.

9 травня 2022 року Віктора разом з іншими воїнами Любешівщини відправили до Володимира на навчання, де він поповнив ряди 14-ої окремої механізованої бригади імені Романа Великого. Був призначений командиром стрілецького відділення.

Після навчання його відділення відправили на схід. Спочатку під Бахмут, а потім – на Харківський напрямок.

Віктор Бурдак загинув 10 вересня 2022 року в результаті ворожого обстрілу під час бойового завдання у селі Мале Веселе Харківської області разом зі своїми трьома друзями з Любешівщини.

Поховали захисника України в рідному селі Седлище Камінь-Каширського району 16 вересня 2022 року.

Читайте також: Воїну з Великої Глуші просять надати посмертно звання Героя України

 

 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024