Ворог не здатний зламати дух українця, – віцечемпіон світу з ММА, уродженець Любешівщини Іван Пасич

09 Листопада 2023, 12:02
Двобій Івана Пасича 2677
Двобій Івана Пасича

У селі Деревок нині Любешівської громади, що на Волині, народився і виріс Іван Пасич, який став віцечемпіоном світу з ММА серед молоді, виборов золото він і на чемпіонаті Європи IMMAF-2022 серед молоді та дорослих у Ліньяно-Сабб’ядоро, що в Італії.

У листопаді 2021 року Іван Пасич став срібним призером чемпіонату світу з панкратіону. Це – давньогрецьке бойове мистецтво та вид спорту. А в лютому 2022 року Іван у складі збірної команди України брав участь у чемпіонаті світу зі змішаних єдиноборств ММА, де виборов звання срібного призера.

Про здобутки та перешкоди у спорті відомий уродженець Любешівщини розповів Район.Любешів.

Спортивна історія Івана почалася з самого дитинства. Каже, що саме тоді зрозумів, що спорт – це його життя. Іван Пасич завжди мріяв про спортивну кар’єру, тож з дитинства йшов до своєї мети. Саме тому спорт в його житті не тільки хобі.

«Прийшов у спорт ще з самого дитинства, коли мені було сім років. Батьки записали мене на секцію дзюдо. Цьому видові спорту присвятив шість років. З часом я дізнався про ММА, який поєднує в собі боротьбу та бокс, і мене це зацікавило. Тренер допоміг мені освоїтися в новому колективі, тому я почав активно тренуватися. Коли я прийшов у спорт, то це було тільки для саморозвитку. Пізніше цей вид спорту почав дуже швидко розвиватись і перетворився в моє хобі, а зараз – в роботу. Мені подобалось, чим я займаюсь, тож вирішив зупинитися на цьому», – розповідає Іван.

У січні 2022 року волинянин потрапив у фінал чемпіонату світу зі змішаних єдиноборств ММА, де за першість боровся зі спортсменом з росії Асефом Чапуровим. Українець посів друге місце та отримав «срібло».

 

Читайте також: Спортсмен із Деревка став чемпіоном Європи зі змішаних єдиноборств ММА

 

«Найголовніша і найважча нагорода – це чемпіонат світу, який відбувся за місяць до повномасштабного вторгнення. Я посів тоді друге місце, програв росіянину. На мені був дуже важкий тягар, тому що всі казали: «Ти маєш виграти», бо ці росіяни вже тоді загострювали конфлікт. Тому я сильно хвилювався, і цей страх дав своє. Я поступився та посів друге місце», – пригадує Іван.

ММА, або змішані бойові мистецтва, є одним із найпопулярніших видів спорту у світі. Він поєднує в собі елементи різних бойових мистецтв: бокс, дзюдо, бразильське джиу-джитсу та інші. ММА – це, безумовно, видовищний вид спорту. Однак він також є небезпечним. Бої в ММА часто закінчуються травмами, іноді навіть смертельними.

«Ні один вид спорту не є безпечним, в кожному виді є свої травми та інше. Щоб займатись ММА, потрібна дисципліна та бажання тренуватись, і тоді все вийде. На моєму досвіді були такі моменти, що я хотів здатися, але тренер і одноклубники допомогли морально та підтримали», – розповідає спортсмен.

Російські окупанти під час повномасштабного вторгнення зруйнували або пошкодили близько 320 спортивних об’єктів в Україні. Це змусило призупинити тренування і змагання у багатьох видах спорту. Крім того, тисячі українських спортсменів були змушені залишити свої домівки через бойові дії. Іван розповідає, що агресія росіян особливо вплинула на спортивну сферу і принесла багато проблем.

«На початку війни було дуже важко знайти місце, де потренуватися, адже всі зали були закриті, багато хто поїхав за кордон. Я почав думати, що вже все, але через кілька місяців знайшов місце для тренування. І з часом все стало на свої місця. Зараз тяжко розвиватися в спорті, але тренер знаходить різноманітні варіанти, аби ми рухалися далі... До речі, на деяких турнірах всі кошти, які зібрали, ми донатимо на ЗСУ. Але наразі в такий складний час турніри проводяться дуже рідко», – розповідає Іван.

Він зауважує, як би складно не було в реаліях війни, але українські спортсмени творять дива, вони формують яскравий бренд України.

«Жоден ворог не здатний зламати залізний дух українця. Наша головна мета – перемогти цих чортів», – говорить Іван Пасич.

Читайте також: Самбісти з Любешівщини здобули призові місця на відбірковому турнірі

Лілія МАЗЕЛЮК

 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024