Польске повстання: пам’ятний знак біля Гірок учасникам бою в околицях села

26 Січня 2020, 17:18
Генерал Ромуальд Траугутт 1412
Генерал Ромуальд Траугутт

Один із ватажків Польского повстання 1863 року керував загоном повстанців на теренах Любешівщини.

Нещодавно минуло 194 роки від народження одного із героїв Польщі, життя якого пов’язане  з Любешівським  районом. Про це пише у facebook краєзнавець Микола Андрусик.

Мова ведеться Ромуальда Траугутта. Він був, зазначає дописувач,  одним із організаторів Січневого повстання 1863 року проти царського режиму. Саме після придушення цього  повстання ліквідували ордени капуцинів та піярів у Любешеві.

Народився Ромуальд Траугутт 1826 року в місті Шостаково на Гродненщині.

Розпочав свою військову кар’єру в царській армії. Одружений із Антоніною Костюшківною, близькою родичкою Тадеуша Костюшка.

До Січневого повстання Траугутт не мав наміру брати участь у політичному житті і тривалий час відмовлявся вступати в ряди повстанців. Але родичі переконали його взяти командування над місцевими відділеннями у квітні 1863 року. Командуючи Кобринським загоном, 17 травня він провів успішну засідку на російський загін поблизу села Гірки та здійснив іще кілька бойових сутичок. Останній бій – 13 липня поблизу Колодно – закінчився  невдачею.

Після поразки повстання Траугутт виїхав до Варшави.

«Я не знаю, чи є сенс. Я лише знаю, що мушу», –  відповів згодом він на запитання про сенс повстанської боротьби.

Про події тих давніх часів на Любешівщині свідчить пам’ятна табличка, яку поляки встановили  героям битви під селом Гірки в 1933 році.

Світлину автору допису  надав Констянтин Кирилюк із  села Ветли.

 



 

Читайте також: Як і проти кого воювали червоні партизани на Любешівщині

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024